Un veí de Sant Andreu ha descobert 46 postals antigues i inèdites de les casernes de Sant Andreu. Les imatges, que daten d’entre el 1945 i el 1955, mostren espais interiors diversos, com ara les estances militars o les zones comunes d’esbarjo.

Les postals eren del pare d’en Francesc Xavier Grijalba, que va treballar com a practicant a les casernes. Remenant entre les fotografies familiars, les va trobar guardades i explica que va ser una edició que van fer només per als soldats i oficials com a record.

Les imatges evidencien l’estatus militar a les casernes

Les imatges il·lustren la diferència de classes militars que hi havia a les casernes. Els dormitoris senzills de la tropa, per exemple, es distingeixen dels dels oficials, que només tenien un o dos llits. De la mateixa manera, a través de les postals es poden veure els licors que hi havia al bar dels oficials, mentre que la cantina era més sòbria.

A banda de les estances militars, les postals inclouen altres espais com ara la piscina, el camp de futbol o de bàsquet, la biblioteca o la barberia.

Unes postals importants per a la història del barri

En Francesc Xavier Grijalba, amb l’ajut de la seva filla, va digitalitzar les postals i les va posar a disposició del Centre d’Estudis Ignasi Iglésias, que n’ha destacat la importància. Segons l’historiador Pau Vinyes, són rellevants perquè és difícil trobar una col·lecció “compacta”.

En aquest sentit, segons Vinyes, les imatges serveixen per evidenciar i il·lustrar els espais que no se sabia com eren. “Ens agradi o no ens agradi el fet que hi hagi hagut les casernes, formen part de la història de Sant Andreu“, afegeix l’historiador.