La Myrurgia es va fundar a Barcelona l’any 1916 com una empresa familiar d’Esteve Monegal i Prat. Des de l’any 2000 és propietat de Puig, empresa catalana de moda i perfumeria.

L’edifici, exemple del Racionalisme català

L’antiga fàbrica Myrurgia és en una l’illa de cases entre els carrers de Provença, Sicília, Mallorca i Nàpols. L’edifici, construït en una parcel·la poligonal, presenta façanes obertes al número 238 del carrer de Nàpols i al número 351 del carrer de Mallorca.

L’edifici, creat al 1929 per Antoni Puig Gairalt, destaca com a exemple del racionalisme català amb decoració d’art-déco. Una construcció protegida com a Bé Cultural d’Interès Local. Es tracta d’un dels millors exemples de l’arquitectura catalana dels anys 20 i 30, no vinculada a l’ortodòxia del GATCPAC. Es caracteritza per la seva estètica funcionalista de formes simètriques i marcada horitzontalitat, especialment representativa en el cas de les finestres.

L’any 1963, es va produir l’incendi a la Myrurgia i durant uns dies tot el barri de la Sagrada Família va fer olor de perfum de marca. Ho va explicar Ramon Monegal, perfumista, en aquest capítol de ‘Va passar aquí’.