El somni cooperatiu d’una colla d’amics de Sants ha deixat al barri un equipament envejable, la Lleialtat Santsenca. Una de les cooperatives obreres més imporatnts de Sants.

Cooperativa obrera

La seva creació neix dela necessitat dels obrers del barri a fer front als abusos i fraus dels establiments comercials. Per això un conjunt de treballadors i treballadores es van unir per tal d’aconseguir aliments a un preu més econòmic, en benefici de tots els socis de la cooperativa. Així neix la Lleialtat Santsenca el 22 d’octubre de 1891, sota la figura de cooperativa de consum.

Amb el temps, la cooperativa aniria canviant d’ubicació fins a tenir prou recursos com per encarregar la construcció al 1928 d’un edifici propi que passaria a ser conegut al barri com La Lleialtat Santsenca, ubicat al carrer Olzinelles número 31. L’arquitecte va ser Josep Alemany, el mateix que havia fet la façana del Molino .

Amb el fraqnuisme l’edifici va ser expropiat i la cooperativa va reobrir l’any 1941 sota la supervisió de la Falange. Dos anys més tard va ser absorbida per una altra cooperativa, la Flor de Maig i, finalment, va dissoldre’s als anys 1950. Més tard s’hi va instal·lar una fàbrica de torrons i, una sala de festes al primer pis, el Bahia. L’any 2006, L’Ajuntament va comprar la Lleialtat Santsenca per convertir-la en l’actual equipament.