Des de finals de gener el Centre de Vida Comunitària de la Trinitat Vella, un edifici municipal integral que aglutina diferents serveis socials, està tancat al públic i no se sap quan podrà tornar a obrir. Aquest equipament municipal es va clausurar de manera preventiva perquè tres treballadores tenien simptomatologia irritativa.

Després de fer les actuacions necessàries per esbrinar l’origen d’aquestes irritacions, l’Ajuntament de Barcelona ha trobat han trobat una substància tòxica en fer mesures a l’edifici, el formaldehid.

Valors de formaldehid inferiors als perjudicials

Segons el consistori, el nivell de formaldehid està per sota del que marca l’estàndard però, en ser un centre de treball municipal, s’ha optat per mantenir-lo tancat de manera preventiva fins que els nivells d’aquesta substància siguin propers a zero.

Per reduir-lo, s’estan fent diferents actuacions preventives i correctores com ara la revisió de les instal·lacions de climatització i ventilació del centre. A més, s’efectuen mesuraments periòdics de control.

L’activitat de l’equipament continua

El futur del Centre de Vida Comunitària és incert, però a alguns veïns els han dit que trigarà fins a un any a tornar l’activitat a aquest equipament. Mentrestant, els serveis continuen en marxa repartits per diferents edificis municipals de la Trinitat Vella.

El Centre de Vida Comunitària es va inaugurar el març del 2022 i es va idear com un referent en projectes per afavorir el benestar dels veïns. Serveis de dinamització juvenil, atenció psicològica per a joves o serveis socials es van aglutinar en aquest edifici.

Una altra de les particularitats és que es va idear com un “edifici zero”, és a dir, altament sostenible. Amb una estructura que permet la ventilació encreuada i fet majorment de fusta, va costar uns cinc milions d’euros i ha guanyat diversos premis.

Maragall denuncia negligència en la construcció

El líder municipal d’ERC i president del Consell de Districte de Sant Andreu, Ernest Maragall, ha dit que no s’entén que un edifici de nova construcció estigui tancat. “Suposa una negligència molt greu en el procés de construcció que se suma a la llarga llista de nyaps i mal govern d’aquests darrers anys”, ha apuntat Maragall, que alerta d’una “pèrdua de diners important” si no s’hi troba una solució. Per això, insta a “esbrinar responsabilitats a tots els nivells”.