La Pedrera va ser l’últim edifici que va projectar Gaudí i pel qual va rebre les crítiques i burles més ferotges que mai li havien fet. Ara és l’edifici més visitat de la ciutat.

Al passeig de Gràcia, cantonada amb Provença, hi ha La Pedrera o Casa Milà, obra del genial arquitecte Antoni Gaudí. Va ser un encàrrec del matrimoni Milà-Segimón, amb la voluntat expressa de tenir una casa que destaqués sobre les altres.

La Pedrera, un edifici mal vist

El 2 de febrer de 1906 es presenta el projecte de la Casa Pedrera a l’Ajuntament. Les obres comencen aquell mateix any i, sis anys més tard, l’edifici estava acabat. Però en aquest període, les crítiques a Gaudí per l’extravagància del projecte van ser incomptables: “aparcament per a zepelins”, “coves per a les rates” o “desfeta d’un terratrèmol” són alguns dels comentaris que va rebre l’edifici nou.

Però Gaudí no va ser l’únic a rebre-les: el matrimoni Milà-Segimón també van rebre comentaris negatius de tota mena i, fins i tot, els veïns els van deixar de parlar perquè asseguraven que els seus habitatges baixarien de preu.

Gaudí i el matrimoni Milà-Segimón no van acabar bé. El pressupost de l’obra pujava cada dia que passava i els propietaris es van acabar plantant. El cas va arribar a mans del jutge, que va sentenciar a favor de Gaudí. L’arquitecte va dedicar els diners de la sentència a obres religioses.

Gaudí, un geni inspirador

El classicisme burgès del matrimoni Milà-Segimón contrasta amb l’atreviment de les formes de l’estil de Gaudí. Les corbes i les imatges dissenyades pel geni a principi de segle, han inspirat altres grans artistes al llarg dels anys, com és el cas de George Lucas, qui s’hi va inspirar per dissenyar els seus famosos soldats de l’exèrcit imperial de ‘La guerra de les galàxies’.

Al pati interior de l’edifici hi ha pintures a les parets d’escenes de ‘La metamorfosi’, d’Ovidi; ‘La vida es sueño’, de Calderón de la Barca, o dels set pecats capitals.

Les ondulacions dels pisos de La Pedrera demanaven adaptar la forma del mobiliari. Però els mobles curvilinis de Gaudí no van agradar gens a la Rosario Segimón, la senyora Milà, que se’n va desfer uns mesos després de la mort de l’arquitecte. Va redecorar el pis amb mobles estil Lluís XV i Lluís XVI.

La veïna de La Pedrera

La Carmen Burgos Bosch és una veïna de La Pedrera. Hi va arribar l’any 1960, quan va quedar un pis buit. En aquell moment ja estava enamorada de l’edifici. Ara destaca els sostres del seu pis. Recorda que en aquella època hi feia unes grans festes intel·lectuals i musicals. Tothom li recordava la sort que tenia de viure en aquest edifici.

La Pedrera, icona de la ciutat

Avui, La Pedrera és una de les icones de la ciutat de Barcelona i un dels edificis més visitats del món. L’any 1984 va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.