La parròquia de Sant Elies tenia una de les txeques més terrorífiques de Barcelona. Les txeques eren espais que durant la Guerra Civil feien servir els milicians del bàndol republicà per detenir, interrogar i torturar els sospitosos del bàndol nacional. Eren conegudes pel carrer on es trobaven, o bé pel nom de qui les dirigia.

El El Servei d’Informació Milita

Abans dels fets de maig de 1937 els grups anarquistes eren qui controlaven les txeques. després el SIM (El Servei d’Informació Milita) era l’encarregat de fer tortures per aconseguir informació. Les tortures més comunes eren el calaix que consistia en posar persones amb calaixos o el xassís d’un camió mullant al qual es connectava corrent.

La capella de Sant Elies

Amb l’ocupació de l’exèrcit franquista de Barcelona, el 26 de gener del 1939, Sant Elies va passar a ser un centre de detenció carcerari, mentre que a Horta es va establir un Camp de Concentració, i al Palau de les Missions de Montjuïc i a la fàbrica El Cànem, camps de concentració provisionals.

A la capella de Sant Elies s’afusellava la gent. Avui encara s’hi conserven les proves a les parets d’aquest espai. Quan va acabar la Guerra Civil es van trobar a la capella nombroses restes humanes.