És una autèntic privilegi entrar en un dels pocs pisos habitats que encara es conserven a La Pedrera, la Carmen Bosch-Burgos ens va convidar a entrar-hi l’any 2012. Ella i el seu seu marit, el notari Lluís Roca-Sastre Muncunill, hi van anar a viure de lloguer a la Casa Milà el 1950 i el pis no ha canviat la seva fesomia des d’aleshores. La llogatera conserva, a més, part del mobiliari modernista i la cuina econòmica que tenien els pisos en origen.

Mobiliari modernista

La visita a casa de La Pedrera de la Carmen Burgos-Bosch també permet veure un banc original d’Antoni Gaudí, el mobiliari signat per un dels màxims representants del modernime català, Gaspar Homar, i algunes escultures de Lambert Escaler. El pis de 300 metres quadrats permet observar, a més, les suggeridores motllures del sostre, i en una de les sales es pot veure el lema de los Jocs Florals, representant la pàtria amb les quatre barres, la fe amb la creu i l’amor amb la forma d’un cor. També són originals algunes de les portes interiors, de mides i marcs diferents, la cuina econòmica, la pica de marbre i el parquet. L’habitatge té un balcó amb vista al passeig de Gràcia, on es veuen amb tot detall les baranes de ferro forjat.

Una obra del 1912

La Pedrera, la darrera obra civil de l’arquitecte Antoni Gaudí, va trigar sis anys a fer-se i es va donar per acabada l’octubre del 1912. Costa de creure que una construcció, que avui és una de les més visitades de la ciutat, va rebre les crítiques i burles més ferotges quan es va presentar en societat.

+