La Casa Batlló ha obert portes després d’estar de sis mesos tancada. Ho ha fet amb un complement a la visita de l’edifici: una experiència immersiva, que han batejat amb el nom de 10D Experience. Es tracta d’un viatge “multisensorial” per la ment de Gaudí, una experiència en què tenen un paper destacat la intel·ligència artificial i la realitat augmentada. L’experiència suma 2.000 m² més de visita a l’edifici modernista.

Inversió de 30 milions d’euros

El projecte és la culminació d’anys de treballs i d’una inversió de 30 milions d’euros, la meitat destinats a restauracions i instal·lacions i la resta en tecnologia expositiva i nova museografia. “Són vuit anys d’investigació arreu del món identificant les experiències més potents, més pioneres, per recollir tot el que està a l’avantguarda de la tecnologia i de la cultura i portar-ho a Barcelona i fer que l’experiència de la Casa Batlló afecti tots els sentits”, assegura Gary Gautier, el director general de la Casa Batlló.

Tecnologia 10D

Una de les novetats més importants són les dues sales immersives. D’una banda, Gaudí Dôme: la Inspiració del Geni té una cúpula de més de 1.000 pantalles circulars, 21 canals d’àudio i un mapatge de formes orgàniques inspirades en la naturalesa. Està situada a les antigues carboneres de l’edifici, on no hi havia cap treball de Gaudí, i recull els moments íntims de l’arquitecte “que van fer d’ell una persona especial, diferent i genial”. Ha estat creada pel realitzador Miguel Alonso.

Sala immersiva Gaudí Cube

L’altra sala immersiva és Gaudí Cube: en la Ment de Gaudí. S’hi pot veure un cub LED “únic al món” que presenta l’obra de l’artista digital Refik Anadol. La Casa Batlló assenyala que gràcies als processadors de “machine learning” han desxifrat “els patrons constructius, les estructures biomimètiques i la lògica de disseny” de l’obra de Gaudí. A partir d’aquestes dades, l’artista Refik Anadol ha provat de desxifrar la ment de Gaudí i “experimentar el món a través dels seus ulls”.

Un altre guió amb banda sonora de Dani Howard

A més, hi ha altres novetats. La visita té un guió novel·lat disponible en 15 idiomes. Els misteris de l’edifici es van revelant amb la música de la banda sonora creada per la compositora anglesa Dani Howard. L’obra està interpretada per membres de la Filharmònica de Berlín i l’Orquestra Simfònica de la Ràdio de Berlín i l’Òpera Alemanya de Berlín. La proposta està dirigida per Pablo Urbina i fusiona música clàssica amb percussió i electrònica.

El guió es pot seguir amb uns auriculars intel·ligents, que contenen “un algoritme capaç d’interpretar el ritme de visita de l’usuari per oferir-li una proposta de continguts que s’adapta a la velocitat i necessitats”. Els auriculars disposen de dues grandàries, per a adults i nens.

Una escala de 13 tones de marbre

10D Experience inclou altres novetats com els quadres màgics, equipats amb sensors de moviment per provocar un efecte quan el visitant s’hi acosta. Es tracta de curtmetratges gravats que recreen la vida de la família Batlló, d’Antoni Gaudí i de la burgesia de l’època.

Al final del recorregut el visitant es troba amb una escala de l’arquitecte Kengo Kuma i una altra dissenyada per l’estudi britànic Ancient & Modern Chesneys Architectural. En el segon cas es tracta d’una escala flotant de 13 tones de marbre polit de formes curvilínies i columnes de pedra esveltes, inspirada en la façana i teulada de l’edifici.

Reobertura amb el 30 % d’aforament

La Casa Batlló inicia la nova etapa amb un 30 % d’aforament, un 20 % menys del permès, amb la intenció de “rodar” i posar a prova la tecnologia. Han fixat un preu de 35 euros, tot i que els barcelonins tindran descompte.

De cara al mes de juny ja preparen la recuperació de les Nits al terrat de la Casa Batlló.

Sis mesos tancada

La Casa Batlló va tancar l’octubre de l’any passat per “actes vandàlics” que van malmetre part del patrimoni i que els responsables de l’edifici van atribuir a alguns dels seus treballadors subcontractats, que estaven en vaga indefinida. El personal, de la seva banda, va negar les acusacions i va denunciar precarietat laboral. En aquest temps, a més de les obres, s’ha substituït l’empresa a qui subcontracta els serveis de sala.