Al carrer d’Urgell, 30, hi ha el primer edifici de l’Eixample de Cerdà, conegut popularment com La Carboneria. Les cases Cerdà de la cantonada de Llúria amb Consell de Cent són coetànies, però el permís d’obres de la Carboneria es va demanar abans.

Un edifici aïllat

Narcís Tarragó, un comerciant ric, va encarregar la construcció d’un edifici d’habitatges al solar de la seva propietat. El permís d’obres de la Carboneria es va ingressar a l’Ajuntament l’1 de gener del 1864. En aquell moment, encara estava en discussió quina seria la forma definitiva de la zona de l’Eixample corresponent al barri de Sant Antoni. Encara no existien els carrers d’Urgell i de Floridablanca que avui es creuen davant l’edifici. Aleshores, es deien carrer P i carrer 20. Per darrere del futur edifici no hi havia un pati d’illa, com hi ha ara, sinó que hi passava l’antic camí de ronda, un camí arbrat des del qual es veia la part del darrere de l’edifici. Per tant, La Carboneria no era originalment un edifici de xamfrà, com ho és ara, sinó que estava pensat com un edifici aïllat.

Habitatge de lloguer sense floritures

L’edifici de La Carboneria, també conegut com la Casa Tarragó, va ser pensat com a un edifici d’habitatges de lloguer i no pas com a una finca senyorial. Tarragó no tenia pensat en cap cas anar-hi a viure i simplement el veia com un negoci.

La data de construcció de La Carboneria, 1864, demostra que l’associació de l’Eixample amb el Modernisme és una idea errònia, ja que per l’arribada d’aquest nou corrent artístic encara faltaven més de 20 anys. De fet, el Mercat de Sant Antoni (1882) no es començaria a construir fins a 20 anys més tard.

Habitatges fins a la fallida

L’eficàcia de l’arquitectura dels mestres d’obres queda palesa en aquest edifici, perquè 150 anys després de la seva construcció va servir per allò que havia estat pensat, com a edifici d’habitatges. Les plantes baixes van tenir un ús comercial. Un dels locals era la carboneria que li va donar el nom popular. Uns 15 anys abans de fer-se el reportatge del ‘Va passar aquí‘, però, l’empresa que gestionava l’edifici va fer fallida i es va posar en venda.

Ocupat i decorat amb grafits

De l’any 2008 al 2014, La Carboneria va estar ocupat. Dos grans grafits van decorar la façana durant anys: un d’uns tentacles blancs; l’altre, d’un globus aerostàtic. Un cop desocupat, l’edici va entrar a formar part del Catàleg Monumental de la Ciutat.

Després de cinc anys tapiat, el 2019 va començar la rehabilitació de La Carboneria per fer-hi pisos de luxe. Ens ho explicava al 2019 en aquest capítol del ‘Va passar aquí’, Enric Granell, arquitecte i professort de l’ETSAB

Recentment, i gràcies a les obres que s’hi estan fent, ha sortit a la llum la inscripció “Manzana 10”, que es correspondria a la numeració que indicava l’ordre de les illes de casa en el pla Cerdà amb lletres i números.