La Carboneria, un edifici emblemàtic per al moviment ocupa, serà el proper any un edifici amb pisos de luxe. Feia cinc anys que l’immoble estava tapiat. Aquestes darreres setmanes ja es veuen els operaris treballant-hi.

Les entitats veïnals de Sant Antoni estan supervisant l’evolució del projecte. Asseguren que vigilaran perquè se’n respectin els elements històrics i que no es construeixi ni un metre quadrat més del permès. I és que l’edifici està protegit. L’entitat Fem Sant Antoni és crítica amb el fet que s’hi facin pisos de luxe però els veïns de les finques adjacents celebren que es rehabiliti l’immoble. Aquí podeu veure un reportatge que va fer el programa ‘bàsics’, de betevé, en què recollia el testimoni veïnal quan encara no havien començat les obres.

Les obres afecten el negoci dels baixos

La botiga dels baixos, Mobles Garriga, haurà de tancar durant tres mesos. Els comerciants del barri estan convençuts que quan acabin els treballs i estigui habitat animarà la cantonada de Comte d’Urgell amb Floridablanca i donarà més vida al comerç. “Amb ganes que ja estigui tot el xamfrà net i maco i que puguem tenir les botigues obertes. Donen més alegria al barri les botigues obertes i les façanes maques i ben cuidat”, afirma Carme Soler, de la Papereria Urgell.

El primer edifici de l’Eixample

Aquest immoble és el primer edifici que es va construir a l’Eixample d’Ildefons Cerdà l’any 1864, per això des del 2016 forma part del patrimoni arquitectònic de la ciutat. La constructora no pot enderrocar ni transformar la volumetria del bloc.

Un referent ocupa de Barcelona

Des del 2008 fins al 2014 aquest immoble va funcionar com a centre social autogestionat. Des que se’n van desallotjar els ocupes fins ara ha estat tapiat. El dibuix de la façana, que recorda aquest capítol de la vida de l’immoble, tot apunta que desapareixerà. Alguns veïns recorden amb certa nostàlgia aquest capítol de l’edifici. “La veritat és que feien un ambient maco… per mi és una llàstima”, lamenta Pol Sastre.