El 28 de febrer del 1789, tres mesos abans de l’esclat de la Revolució Francesa, Barcelona va viure una revolta popular motivada per la pujada del preu del pa. Moltes dones hi van participar i Josepa Vilaret, coneguda com La Negreta, va ser detinguda l’1 de març juntament amb cinc homes. El 28 d’abril, tots sis van ser penjats a les forques que hi havia a l’esplanada de la Ciutadella.

Dones Història Barcelona Josepa Vilaret

El 28 de febrer del 1789, Barcelona va viure una de les revoltes populars més recordades pels barcelonins, els Rebomboris del Pa. Hi havia hagut males collites, i aquell dia s’havien apujat els preus un 50 %, sobretot el del pa morè, que consumien les classes populars. Tot plegat, a causa de la privatització d’aquest aliment, el control del qual passava de l’Ajuntament al Gremi de Flequers.

Josepa Vilaret

La revolta va ser protagonitzada per les dones que veien en perill l’alimentació de les seves famílies. Les va liderar Josepa Vilaret, “La Negreta”, que aquell mateix dia va ser empresonada i més tard executada.

L’1 de març, l’escamot femení va entrar a la Catedral per demanar que també s’abaixessin els preus de la carn i l’oli. Des d’allà van increpar el bisbe i van tocar les campanes per cridar el sometent, les milícies ciutadanes. El capità general, el comte d’El Asalto, es va haver de refugiar a la Ciutadella.

Gràcies al baró de Maldà, que va descriure aquesta revolta al seu diari ‘Calaix de sastre’, hem pogut conèixer els fets. Uns fets que se sumen a la tradició revolucionària de Barcelona com una ciutat rebel. El 2017 ens ho va explicar Fran Agudo, guia de Via Barcelona.

Comparteix a: