A la plaça Reial hi ha el Jamboree, un mític club de jazz de la ciutat. Allà va tenir lloc un dels crims més sonat dels anys 60, que va tenir com a protagonistes dos músics de jazz. L’autor del llibre ‘ El cas Jamboree’, Pere Pons ens explica aquesta història.

Els germans Hand

El Jamboree es va inaugurar el 1960 amb un concert de Tete Montoliu i els germans Hand. El local estava situat on abans hi havia una casa de cites.

Jack i Phil Hand eren uns personatges singulars, uns vividors. Quan van arribar a Barcelona a finals del 50, van veure que al local de la plaça Reial hi havia un ambient especial, amb els mariners americans de la Sisena Flota, que tocaven amb els seus instruments. Hi van veure una opció per guanyar-s’hi la vida.

A finals de l’any 1962, el Hang, ja coneguts com els Jack’s Brothers malgrat no ser germans, eren el grup de músics residents del club.

Un cop desastrós

En aquell ambient, els Jack’s Brothers van entrar en contacte amb els baixos fons de la ciutat i buscaven diner fàcil i ràpid. El 17 de novembre de 1962, a través d’una de les amants d’un dels germans, van saber que Francesc Rovirosa, propietari de la botiga de làmpares del carrer d’Aragó, 136, tenia una caixa forta. Van dur a terme el robatori, però van ser tan maldestres que el cop va acabar amb l’assassinat del propietari. Per acabar-ho d’adobar, un d’ells es va deixar el passaport al lloc del crim, a més d’altres evidències. La policia no va trigar gaire a detenir-los i el Jack’s Brothers van acabar a la presó. Un amic dels música, James B. Wagner, va ser sentenciat a 30 anys com a autor material del crim.

El crim, de retruc, va esguerrar la carrera de la cantant del grup, la Gloria Stewart, una cantant afroamericana, referència del Jamboree en aquell moment, que malgrat no estar involucrada en els fets, va ser deportada.

El crim dels existencialistes

Com sigui que el jazz era, en aquella època, la música de l’aquell moment i de la bohèmia, representada culturalment pels existencialistes, aquell va ser batejat com El crim dels existencialistes.

El Festival Internacional de Jazz de Barcelona

Per mirar de treure’s la mala fama que arrossegava el local a partir del crim, el propietari, Joan Rosselló, va mirar de fer un tomb d’orientació i va organitzar el primer Festival Internacional de Jazz de Barcelona.