(ACN). Els Mossos d’Esquadra treballen per poder posar en funcionament una unitat de drons coincidint amb l’inici del Mobile World Congress, previst el 28 de juny. Els drons, que el cos utilitza des del 2012, passaran a constituir una unitat específica. També s’hi afegiran 12 pilots que s’estan formant, que han estat seleccionats d’entre els 130 que es van presentar per al lloc. Es tracta de tres caporals i nou agents que ja tenen el carnet per pilotar drons, que al juny rebran un curs de capacitació específic per poder aplicar els coneixements que tenen dins la gestió operativa policial, segons ha explicat a l’ACN el cap de l’Àrea de Mitjans Aeris, Avel·lí Garcia. “Estem treballant per estar operatius per al Mobile World Congress, creiem que és una bona fita”, ha explicat Garcia.

Agents dels Mossos fent volar un dron

La unitat compartirà espai a l’Aeroport de Sabadell amb la de Seguretat Aèria i la d’Helicòpters, integrats a l’àrea de mitjans aeris, segons ha explicat a l’ACN el comissari portaveu, Joan Carles Molinero.

Per què s’utilitzen els drons?

Els drons s’empren per a tasques d’investigació criminal relacionada amb drogues, robatoris o altres; en grans dispositius; per a emergències, assistència i rescat de persones, incendis i reconstrucció d’accidents, o bé de manera preventiva, per exemple en indrets on hi pugui haver molts accidents.

Dron dels Mossos d’Esquadra

De manera similar als helicòpters, les imatges dels drons es poden veure des del centre de comandament per poder prendre les decisions alhora que s’està seguint el curs dels esdeveniments. Per exemple, es van utilitzar per accedir a un espai inestable de la nau industrial que va cremar a Badalona el 2020, o en l’accident del tren de Vacarisses del 2018.

Entre els primers drons que el cos va adquirir hi ha els de càrrega de pesos, drons captius que poden estar a l’aire de manera ininterrompuda perquè s’alimenten a través d’un cable, o d’altres amb millors òptiques. També disposen d’aparells de detecció i neutralització de drons. Tenen quatre drons del model més avançat, pensen adquirir-ne més pròximament i estan explorant sistemes de lloguer per completar la flota.

“Sense cap mena de dubte, el dron i l’helicòpter no només són compatibles sinó que són complementaris”, ha assegurat el comissari Molinero. Davant de cada demanda de suport, l’àrea ha de decidir si és millor utilitzar el dron, l’helicòpter, o ambdós. “Cal fer una anàlisi preventiva i un estudi de seguretat, veient què ens podem trobar, i decidir quin dispositiu pot ser millor”, explica Garcia.