Les imatges de la detenció d’El Vaquilla, un dels delinqüents més famosos dels 70 i els 80, perduren a la memòria dels barcelonins. Manel Mateu, periodista de TV3, recorda la sort que van tenir ell i el seu company, en Robert Verdés, càmera, quan van poder enregistrar la detenció d’El Vaquilla al xamfrà de Villarroel amb París.

El Vaquilla: a tota velocitat cap al no-res

El Vaquilla era un famós delinqüent juvenil de l’època. Va començar a fer petits robatoris i de seguida es va fer famós. Solia robar cotxes des dels quals un còmplice o ell mateix feien estrebades de bosses. També feia furts a punta de navalla. Ben aviat, però, es va tacar les mans de sang i va començar a desfilar per diverses presons espanyoles.

Van ser, precisament, dues accions a la presó, que li van donar la notorietat que li faltava. La primera va ser el motí que va protagonitzar a la Model. La segona, la fugida de la presó de Lleida, 2, l’11 de desembre del 1984, que va acabar, justament, amb la detenció del carrer de Villarroel l’endemà.

Persecució de pel·lícula

Mateu i Verdés havien sortit de la seu de TV3, en aquell moment al carrer de Numància amb Diagonal, per anar a cobrir una notícia. Circulant per la Diagonal, Mateu va veure pel retrovisor que s’acostava un cotxe fent esses. En aquell moment va tenir la intuïció que havia de ser El Vaquilla. Es va enganxar al darrere del cotxe policial i els va seguir a tota velocitat. A Francesc Macià, El Vaquilla i la policia van passar el semàfor en vermell, però Mateu no es va atrevir i va perdre una mica de distància.

Verdés reconeix que a Francesc Macià van ser conscients que en passava alguna de grossa quan el Zetas van començar a disparar. Sabien que allò acabaria malament. Baixant per Urgell, Verdés es va posar a la part del darrere del cotxe per tenir la càmera a punt.

Detenció a trets

El Vaquilla i els seus còmplices van robar el cotxe de la fugida a Martorell. Se’n van endur, de passada, el propietari, al qual van tancar al portaequipatges. Després, cap a Barcelona: Diagonal, Urgell, París.

Quan Mateu i Verdés van arribar al xamfrà de Villarroel amb París, tot era ple de policies i encara hi havia trets. De seguida van baixar del cotxe, que va quedar al mig del carrer amb les claus posades, i es van posar a gravar les imatges. Enmig dels caos, un dels fugitius els va passar pel costat perseguit per un policia que li disparava. La resta de fugitius estaven detinguts al terra. En la persecució, el seu cotxe s’havia encastat contra el xamfrà i quan es van veure rodejats de policies apuntant-los amb les pistoles, es van rendir.

El final. El mite

Aquesta detenció va fer encara més popular El Vaquilla. Després, va fer diferents intents de rehabilitar-se i es va casar. Però a causa de la seva mala salut pel consum de drogues, El Vaquilla va morir molt jove, el 2003.

Se li han dedicat pel·lícules de cinema, novel·les i cançons.