L’edifici de l’avinguda Diagonal, 660, havia de ser l’hotel de luxe Barcelona Hilton, però va acabar convertint-se en l’Hospital de Barcelona, el primer hospital cooperatiu del món.

Un projecte cooperatiu

L’Hospital de Barcelona forma part del cooperativisme sanitari creat pel doctor Josep Espriu, germà de Salvador Espriu. Primer va crear Assistència Sanitària, una cooperativa de metges, i després, una cooperativa de socis assegurats a Assistència que formen part de SCIAS, la cooperativa propietària de l’edifi on hi ha l’Hospital de Barcelona. Com que es tracta d’un projecte cooperatiu, l’Hospital de Barcelona no té ànim de lucre i els beneficis es reinverteixen.

De Hilton a SCIAS

A finals dels anys 70, l’edifici de la Diagonal, 660, havia de ser l’Hotel Hilton. L’obra estava gairebé acabada, però van sorgir problemes entre la constructora, Catalana de Hoteles, i la cadena Hilton a causa de la crisi del petroli. El projecte va quedar totalment aturat i l’edifici va quedar en mans del Banc Industrial de Catalunya. En aquest context, SCIAS va veure l’oportunitat d’adquirir un edifici ja acabat i ho va fer.

Un edifici amb problemes

Per tirar endavant el projecte de l’hospital, l’edifici tenia dos problemes. En primer lloc, els terrenys no estaven catalogats com a assistencials i, per tant, no s’hi podia fer un hospital. En segon lloc, s’havia construït amb més altura de la permesa. La primera qüestió es va solucionar amb una requalificació. La segona es va tancar amb un acord per compensar la ciutat pagant la remodelació de la plaça de la Palmera, a Sant Martí. Avui, l’Hotal Hilton és a l’altra banda de la Diagonal.

Convertir l’hotel en hospital

L’hospital es va inaugurar el 29 de març de1990 amb capacitat por més de 400 pacients. La dificultat era convertir un edifici pensat per ser un hotel a un hospital. Les habitacions ja hi eren i, per cert, són força grans perquè havien de ser per a un hotel de luxe. Dels banys, en sobraven les banyeres i el doctor Espriu va decidir emmagatzemar-les al jardí i encara hi són. Les zones comunes es van anar adaptant. La sala de màquines o la bugaderia es van aprofitar.

Ho va explicar M. Àngels Font, presidenta de SCIAS Hospital de Barcelona, en aquest capítol de ‘Va passar aquí’.