Un grup de nens polonesos robats pels alemanys van ser portats a viure al barri del Coll, a l’antiga Casa Marsans, alterant la convivència del veïns.

Després de la Segona Guerra Mundial, en el projecte dut a terme per l’Alemanya nazi per millorar la “raça ària”, es buscava captar un perfil de nens rossos amb ulls blaus de la regió de Silèsia (Polònia), considerada territori alemany. Els nazis van segrestar els nens i, fins i tot, van matar els seus pares. Els nens robats van ser deportats a camps de concentració, però els aliats els van alliberar i els van destinar a camps de refugiats a Salzburg. A Espanya, preocupats per rentar la seva imatge, van acollir part d’aquests nens.
La dona del cònsol polonès de l’època i l’encarregada de la Delegació de la Creu Roja polonesa a Barcelona, Wanda Morbitzer Totzer, van engegar aquesta iniciativa amb el suport del govern polonès. A la Casa Marsans de Barcelona hi van arribar uns 150 nens d’entre dos i 12 anys per una estada d’uns 10 anys.

El consolat polonès celebra cada any la festa de Nadal a la Casa Marsans, antiga Escola Pública Polonesa, amb les famílies poloneses que viuen a la ciutat.