L’any 1990, el que seria futur president de Rússia, Boris Ieltsin, es va operar d’urgències a l’Hospital de Barcelona quan era de visita a la ciutat.

Ingressat per mal d’esquena

En aquella època, Boris Ieltsin era diputat al Parlament rus i havia vingut a Barcelona convidat per un programa de TV3. El viatge des de Rússia el va fer en una avioneta petita i incòmoda, i això li va causar mal d’esquena a partir d’una patolgia prèvia, una hèrnia discal. Quan Ieltsin va arribar a l’hotel, de seguida va trucar al metge de TV3, que casulament també era traumatòleg de guàrdia a l’Hospital de Barcelona. El doctor va sol·licitar-li l’ingrés immediat en aquest centre a causa d’un inici de paràlisi al peu.

Intervenció amb èxit

L’Hospital de Barcelona va recórrer al neurocirgià Josep Llovet Tàpies, especialista en la columna, que de seguida va convèncer Ieltsin d’operar-se amb la promesa que l’endemà podria caminar pel passadís de l’hospital. Val a dir que el futur president rus sempre s’havia resistit a operar-se al seu país per por d’un complot per matar-lo. Finalment, la intervenció es va fer aquella mateixa nit i, tal com havia promès el cirurgià, Ieltsin es passejava amb crosses al matí.

Boris Ieltsin va estar hospitalitzat a l’habitació 326. Durant els cinc dies que va estar ingressat, va rebre nombroses visites. Segons sembla, ja aleshores tenia molt clar que seria el futur president de la seva nació, perquè comentava que un dels motius per operar-se era que no estaria ben vist que un president de Rússia caminés coix.

Un president agraït

Temps després, el doctor Llovet va ser convidat a Rússia diverses vegades per anar-lo a visitar. També va ser convidat un cop l’equip sencer que l’havia atès, que va ser recollit a Barcelona amb un avió presidencial rus. L’equip mèdic va aprofitar el viatge per passar-li revisió mèdica i per fer-li una faixa a mida. El 1994, aprofitant una visita a Madrid, Ieltsin va fer escala a Barcelona per passar a visitar l’equip mèdic de l’Hospital de Barcelona.

La intervenció de Boris Ieltsin va suposar una gran empenta per l’Hospital de Barcelona, que feia poc que havia obert. Borís Nikolaièvitx Ieltsin va ser el primer president de la Federació Russa entre els anys 1991 i 1999.

Ho va explicar Carles Humet, director mèdic de l’Hospital de Barcelona (1987-2019), en aquest capítol de ‘Va passar aquí’.