Durant la Guerra Civil, el periodista responsable del Comissariat de la Propaganda de la Generalitat de Catalunya Jaume Miravitlles, “Met”, va rebre la trucada d’un mite de Hollywood que era a Barcelona i volia visitar la ciutat i anar al front de Madrid. A l’Hotel Ritz, a la Gran Via amb Roger de Llúria, es va allotjar Errol Flynn.

El Comissariat de la Propaganda era un organisme de difusió de la problemàtica que tenia Catalunya durant la Guerra CivilVa néixer la tardor del 1936 i una de les seves tasques principals va ser fer palès el suport de les democràcies occidentals.

La nit flamenca d’Errol Flynn

Errol Flynn va arribar a Barcelona “disfressat” de pobre perquè es pensava que a una ciutat amb tanta misèria si el veien ben vestit l’afusellarien. Flynn es va reunir amb Jaume Miravitlles i Joan Castanyer, responsable de la productora cinematogràfica de la Generalitat, Laya Films, i després de visionar algunes pel·lícules li van organitzar una nit flamenca en un local del barri Xino de Barcelona que es va allargar fins a la matinada.

Els veïns es van alertar pel soroll, ja que la festa va coincidir amb una derrota republicana al front d’Aragó, i van pensar que eren uns feixistes que estaven celebrant la derrota del bàndol republicà. Quan les patrulles de control van entrar al local, per detenir tothom, Miravitlles va impedir-ho per evitar l’escàndol que hagués provocat que la República hagués detingut el mite de Hollywood.

El muntatge d’Errol Flynn

L’endemà de la festa, Errol Flynn va marxar cap al front de Madrid i el Comissionat de Propaganda li va proporcionar un cotxe i un xofer. Miravitlles va llegir un dia després que Flynn va resultar ferit al front i va trucar-los perquè deduïa que encara no hi havien arribat. La trucada va permetre descobrir que tot plegat era un muntatge de l’actor per guanyar notorietat. Enfadat, va ordenar-los marxar de la zona republicana com més aviat millor.

Abans de marxar a Madrid, Errol Flynn va parar a Albacete per saludar les Brigades Internacionals

El llibre d’or del Comissariat de Propaganda recull més d’un centenar de personatges de relleu que van visitar Barcelona per fer costat a la República, com l’escriptor John Dos Passos, el candidat socialista a la presidència dels EUA Norman Thomas o el cantant Paul Robeson.