Durant la Guerra Civil es va instal·lar a l’avinguda Diagonal, 442 bis, el Comissariat de la Propaganda de la Generalitat de Catalunya per difondre el missatge de la legalitat republicana. Ho explica Josep M. Figueres, professor de la UAB i autor del llibre ‘Resistència’.

Comissariat per trobar suport internacional

El Comissariat de la Propaganda era un organisme de difusió de la problemàtica que tenia Catalunya durant la Guerra Civil. Va néixer la tardor del 1936 a iniciativa del periodista figuerenc Jaume, “Met”, Miravitlles, que tenia la confiança tant de Companys, president de la Generalitat, com de Tarradellas, primer conseller. Una de les seves tasques principals va ser fer palès el suport de les democràcies occidentals, com ara la francesa o la britànica, a la República espanyola, així com de l’opinió pública de tot el món.

Intel·lectuals com Pous i Pagès, Pere Quart, Mercè Rodoreda- secretària de l’organització- i tants altres, van participar en el Comissariat. Fins i tot estaven en nòmina. Però el personatge clau del Comissariat va ser Jaume Miravitlles. Ell el va crear i li va donar continuïtat. El 1936 i, sobretot, el 1937, va desenvolupar una activitat frenètica.

Cine, notícies i publicacions del comissariat

Inicialment, el Comissariat es va organitzar com una eina de suport als periodistes que hi havia a Barcelona, com ara Robert Capa i tants d’altres. Però tenia organismes interns amb altres tasques, com ara Laya Films, una productora audiovisual encarregada de fer documentals i informatius, l’editorial Forja, que publicava llibres, quaderns i revistes, o un grup encarregat d’organitzar reunions de periodistes al Teatre Tívoli.

Entre el conjunt de revistes i publicacions del Comissariat hi ha ‘Nova Ibèria’, ‘Amic’, ‘Els Soldats al Front’ o ‘Le Journal de Barcelone’, un diari en francès que es feia a París amb quatre pàgines i una tirada diària de 5.000 exemplars. Aquest diari s’enviava a polítics i periodistes i era l’únic diari de temàtica catalana que es feia a França en francès. Era un diari d’opinió que mirava de guanyar la batalla dels arguments per obtenir el suport de l’opinió pública i dels polítics, és a dir, accés a armes, crèdits i recursos per la guerra.

A l’exili el comissariat publica‘El Poble Català’

El 1938 la Generalitat es va quedar sense recursos econòmics i el Comissariat va haver de reduir l’activitat, però Miravitlles va seguir al capdavant de l’organisme. Va escriure al diari ‘La Humanitat’ i, ja des de l’exili, va editar ‘El Poble Català’, un setmanari de la Generalitat fet a París l’any 1939.