A la muntanya de Montjuïc, al costat de la Font Màgica, es conserva una reconstrucció del Pavelló Mies van der Rohe, una obra fonamental en la història de l’arquitectura contemporània.

Construït per l’Exposició Universal del 29

El Pavelló Alemany de Barcelona va ser construït per Mies van der Rohe el 1929 amb motiu de l’Exposició Universal de Barcelona d’aquell any. La intenció del govern alemany era exposar la modernitat del seu país a través de l’arquitectura.

Etapa alemanya

Mies van der Rohe era arquitecte i professor de la Bauhaus i un dels principals exponents del moviment modern en arquitectura, juntament amb Le Corbusier o Frank Lloyd Wright. Quan va fer aquest edifici, encara estava en la seva etapa alemanya. Posteriorment va marxar als EUA i allà va construir edificis com ara les Torres Sars a Chicago, el gratacels Seagram a Nova York o la casa Farnsworth.

Espais trencadors

Aquest edifici va suposar un abans i un després en l’arquitectura de Mies. L’edifici és un espai continu que no marca límits entre l’interior i l’exterior. Va treballar amb els plans transparents, les parets de vidre, que després van ser tan importants en la seva arquitectura. També són clau l’aigua i la pedra, la noblesa d’aquests elements.

La decoració interior

Com que era el Pavelló Alemany, els únics color que apareixen a la decoració són el vermell (cortina de vellut), el negre (catifa) i el groc (paret d’ònix). Complementen la decoració minimalista les Cadires Barcelona, dissenyades conjuntament amb Lily Reich.

Un cop acabada l’Exposició Universal, l’edifici va ser desmuntat, tal com estava previst. El fet de tractar-se d’un edifici efímer, li va permetre a Mies una exploració més gran i enriquidora.

La reconstrucció

Un cop desmuntat, el Pavelló Alemany de Mies va esdevenir icònic en la memòria dels arquitectes. A finals dels anys 50, Oriol Bohigas va adreçar una carta a Mies demanant-li permís per reconstruir el pavelló a Barcelona. Mies va acceptar i va començar un procés molt llarg que no va finalitzar fins al 1986. Els arquitectes Cirici, Ramos i Solà Morales van ser els artífexs de la reconstrucció del 1986.