Una trentena de veïns s’han concentrat davant la seu del districte d’Horta-Guinardó per tal de mostrar el seu rebuig a l’actuació que es durà a terme a l’illa de les Bugaderes, al carrer del Llobregós. Han recollit firmes i han llegit diversos parlaments en què reivindicaven el valor cultural i històric dels edificis.

Reivindicació del valor històric

En concret, són tres masies del segle XIX, però només una està catalogada per l’Ajuntament: la de Ca l’Eudald. Les altres dues s’enderrocaran i s’hi farà un jardí que connectarà els carrers del Llobregós i el de Granollers. De fet, l’enderroc de la parcel·la on ha d’anar la promoció dels blocs d’habitatges, a l’altura de la Baixada de Can Mateu, ja va començar la setmana passada i l’actuació sobre l’illa és imminent.

Els veïns, en canvi, aposten per mantenir el caràcter de les cases amb horts i safareigs de mitjans del segle XIX, característiques del barri. Creuen que seria més adequat aprofitar els edificis que hi ha i donar-los un ús relacionat amb el seu passat. “El que reivindiquem és que l’actuació urbanística es faci, perquè l’espai necessita una adequació de la urbanització, però que es faci conservant el que hi ha”, declara a betevé Dolors Canudes, integrant del Grup d’Estudis El Pou.

Por a l’augment del soroll

Per l’orografia del solar, amb pendents pronunciades, pensen que tampoc té gaire sentit fer-hi un parc, on temen que hi hagi soroll per les nits. “Que agafin aquest espai de parcel·la que estava originalment destinat a horts i que facin horts: escolars o pels veïns. I que les cases siguin un equipament de reforç per a aquesta activitat”, afegeix Canudes.

La d’avui ha estat una més del seguit de reivindicacions que mantenen des de fa mesos. A principis de maig es van poder reunir amb l’Ajuntament, però els van comunicar que el Pla General Metropolità del Carmel i Entorns no té marxa enrere.