Un home ric de la ciutat va voler construir l’església dels Josepet, a l’actual plaça de Lesseps, el monestir que va donar nom a la Vila de Gràcia.

Qui era Josep Dalmau?

Tot i ser coneguda com l’església dels Josepets per la seva dedicació a Sant Josep, aquesta església també està dedicada a la marededéu de Gràcia, per la devoció que Josep Dalmau, l’home que va posar els diners per la seva construcció, tenia per aquesta marededéu.

Dalmau, un home ric de Barcelona gràcies a la fortuna de la família de la seva dona, Lucrècia Balcells, va donar els diners a l’orde dels Carmelites Descalços per la creació d’aquest monestir. En aquella època, els Carmelites Descalços ja tenien un altre gran monestir a Barcelona, on ara hi ha el mercat de la Boqueria, i aquest havia de ser un monestir dedicat als novicis. És per això que va rebre el nom en diminutiu, Josepets, perquè hi anaven a parar els monjos joves.

Josep Dalmau va ser conseller del Consell de Cent de la ciutat i jutge de la Reial Audiència, però a causa d’un conflicte amb el virrei, va decidir retirar-se de la vida pública i anar a viure a una finca a la vila de Sarrià. Dalmau volia donar aquesta finca als Carmelites, però la seva esposa s’hi oposava. Lucrècia Balcells, però, va morir el 1625 i Dalmau va tenir via lliure per fer la donació. Però als Carmelites no els va agradar la finca i amb els diners de la venda se’n van comprar una altra, la Torre del Guinardó, el lloc on finalment es va fer l’església dels Josepets.

Després de la mort de la seva esposa, Dalmau va entrar com a novici al monestir dels Josepets. Vuit anys més tard va morir i va ser enterrat a la pròpia església amb tots els honors.

L’origen d’un nou barri

Quan es va construir l’església dels Josepets, Gràcia no existia. Tot eren boscos i camps, amb alguna masia dispersa. Per aquesta zona passava l’antic camí reial que pujava per Collserola i arribava fins a Sant Cugat. A partir de la construcció del monestir, la zona es va començar a poblar de masies i cases. Un cop fet el camí de Gran de Gràcia, també es van edificar cases a banda i banda de la via. La capella actual es va inaugurar el 1682, 50 anys més tard que el monestir, a causa d’una epidèmia de pesta que també va afectar els monjos.

Els Josepets ha patit tots els esdeveniments històrics de la ciutat, com ara el setge de 1714 o les guerres napoleòniques de 1808. El 1835, amb la desamortització de Mendizábal, l’edifici va quedar abandonat, se’n van enderrocar les dependències dels monjos, i només en va quedar l’església. L’any 1868, quan Gràcia ja era una vila important, l’església es va convertir en parròquia. Durant la Guerra Civil, els anarquistes van incendiar l’església i tot l’interior va desaparèixer.