L’Ajuntament de Barcelona renuncia al projecte per ubicar l’Arxiu de la Ciutat a la nau central de Can Batlló per motius pressupostaris. La regidora d’Hisenda, Montserrat Ballarín (PSC), ha explicat que l’actuació requereix una dotació de 72 M €, una quantitat “elevadíssima” que no està recollida al Pla d’inversions municipal. En el mandat anterior, el govern de BComú va triar per concurs un projecte per fer realitat la unificació dels arxius municipals a Can Batlló i preveia ser una realitat el 2022.

Del tema se n’ha parlat a la Comissió de Presidència a instàncies de Junts, que ha aconseguit el suport de tota l’oposició per reclamar al govern municipal que reprengui el projecte per fer l’Arxiu de la Ciutat a Can Batlló. “Estem buscant alternatives per unificar l’arxiu”, ha reconegut Ballarín, que ha apuntat que dins de les possibilitat hi ha Can Batlló, però que el pressupost que es necessita els fa tirar enrere. “Si entre tots trobem els diners, signo ara mateix per tirar endavant el projecte”, ha confessat la regidora d’Hisenda.

De 47 a 72 milions d’euros…

Tot i que Ballarín ha quantificat l’actuació a Can Batlló en 72 M €, quan es va presentar la proposta guanyadora en el mandat anterior es va fixar el pressupost en 46,8 milions, dels quals la major part (37,7) es destinaven a rehabilitar la nau i, la resta (9,1), a construir l’arxiu. “El 2018 costava 47 milions i ara 72?”, s’ha preguntat el portaveu de Junts, Jordi Martí, que ha esperonat el govern municipal a trobar una solució per millorar les condicions laborals dels treballadors de l’arxiu i dotar-lo de més espai per no renunciar a donacions.

Montserrat Ballarín ha negat que s’hagin hagut de descartar “donacions de qualitat” per falta d’espai, tot i que ha admès que les instal·lacions actuals, repartides per diverses seus, tenen “un percentatge elevat d’ocupació”. Pel que fa al pressupost, ha dit que el 2018 el PSC no formava part del govern i que desconeix com es va quantificar aleshores la inversió.