La possibilitat que el govern català demani el toc de queda a Catalunya està sobre la taula. La portaveu del govern, Patrícia Plaja, ha assegurat que estan estudiant la petició que ha fet la Comunitat Valenciana per si l’ha d’aplicar la Generalitat en un futur. Sobre la “possible petició” també ha remarcat que ha de tenir l’aval del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya perquè vulnera drets fonamentals i, per tant, no només és decisió del govern català.

“No especularem sobre els temps”

Plaja ha insistit que cal la validació del TSJC perquè “s’ha de ser curós i rigorós” per prendre una decisió d’aquest tipus que afecta les llibertats individuals. Per això, ha reiterat que esperen la valoració del gabinet jurídic, tot i que ha reconegut que la resolució del TSJ a València -que ha validat el toc de queda en alguns municipis de la comunitat- aplana el camí.

Quan el govern de la Generalitat tingui aquest informe jurídic -que estarà llest en les properes hores-, es convocarà una reunió extraordinària de la comissió delegada de covid per aprofundir en el document, els criteris de salut i les dades epidemiològiques per prendre una decisió.

Si finalment tira endavant, aquesta mesura, també coneguda com a confinament nocturn, hauria de servir per aturar els contagis de la cinquena onada. De moment, el govern ja ha fet un pas enrere en la desescalada amb el tancament de totes les activitats a les 0.30 h.

Per la seva banda, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha criticat aquest dimarts el que considera l’anunci d’un “toc de queda informal” i ha demanat claredat a la Generalitat. El govern català vol que els municipis restringeixin l’accés a les places, parcs i platges durant les nits.