Al carrer de les Carolines 20, hi ha la primera la primera gran obra d’Antoni Gaudí: la Casa Vicens. És una joia del modernisme i en ella es pot veure el llenguatge arquitectònic del geni de l’arquitectura, present a tota la seva obra posterior.

Una casa d’estiueig

Quan Gaudí tenia només 30 anys, el corredor de borsa i canvi Manuel Vicens li va encarregar la construcció d’una casa d’estiueig a una finca que havia heretat de la seva mare. En aquesta finca ja hi havia una casa, però estava en molt mal estat i el propietari va demanar a l’ajuntament de la Vila de Gràcia permís per enderrocar-la i fer-ne una de nova.

Gaudí va projectar la Casa Vicens com un espai d’evasió i de relaxació, on la natura sempre hi és present. Els margallons i les clavellines que omplien el jardí de la finca van inspirar la reixa de la porta d’entrada i tota la ceràmica decorativa que cobreix la façana.

Quatre plantes

La planta soterrània està dedicada al servei. La planta baixa és l’estança de dia, amb el menjador, el fumador i la tribuna connectada amb el jardí. La planta primera, on hi ha els dormitoris i els espais íntims. I la planta sota teulat, també dedicada al servei. La coberta de la casa és transitable, de manera que se’n pot recórrer tot el perímetre. Aquest recurs va ser utilitzat més tard per Gaudí a la Pedrera, per exemple.

A la Casa Vicens, Gaudí va fer ús de totes les tècniques decoratives: pintura mural, estucats, esgrafiats, mobiliari… sempre amb la idea que la natura entrés dins de la casa. En col·laboració amb Hermenegildo Miralles, va utilitzar la tècnica del paper maixé per fer unes rajoles d’imitació d’una de les estances.

Manuel Vicens va morir només deu anys després que la casa estigués acabada. La seva vídua, Dolors Giralt, la va vendre al cap d’un temps a Antoni Jové. Al final, seria la família Jové la que hi viuria durant dècades. El 1925, els Jové van decidir fer una ampliació de la casa per convertir-la en residència habitual. La reforma se li va encarregar a l’arquitecte Joan Baptista Serra de Martínez, amic de Gaudí. De fet, Serra de Martínez li va mostrar el projecte d’ampliació a Gaudí perquè li donés el vistiplau.  Després d’anys d’estar tancada, la casa Vicens va ser rehabilitada i oberta als visitants.