Aquest diumenge se celebren 80 anys del dia en què multitud de ciutadans van sortir als carrers de Barcelona per acomiadar els voluntaris de diversos països del món que van venir a l’estat espanyol a lluitar a favor de la República durant la Guerra Civil. Per això, l’Ajuntament ha decidit organitzar un acte d’homenatge als brigadistes a través del comissionat de Programes de Memòria, conjuntament amb l’Amical de les Brigades Internacionals (ABI) i de l’Asociación de Amigos de las Brigadas Internacionales (AABI).

La pluja ha deslluït l’acte que en un principi s’havia de celebrar al monument ‘David i Goliat’, de l’escultor Roy Schifrin, dedicat a tots els brigadistes internacionals, al barri del Carmel. Finalment, la pluja ha obligat a canviar el lloc on se celebrava i l’acte ha tingut lloc a l’Espai Jove Boca Nord (carrer dels Agudells, 37) del Carmel.

La pàtria dels humans… Barcelona 1938-2018 ha estat el nom de l’acte en què la música i la poesia han tingut un gran protagonisme. La ‘Marsellesa’, himne nacional francès, ha obert l’homenatge als Brigadistes Internacionals i l’ha tancat  ‘A galopar’, un tema adaptat per Paco Ibáñez d’un poema homònim de Rafael Albertí.

Un acte que ha tingut un record especial per a les brigadistes. En total, 500 dones es van sumar als més de 50.000 brigadistes que van venir a la lluita per la llibertat. Ha estat el primer tinent alcalde, Gerardo Pisarello, qui en el seu discurs ha tingut unes paraules sentides d’agraïment a totes aquelles dones que van venir atretes pels avenços que havia suposat la República.

En el seu discurs, l’alcaldessa Ada Colau ha volgut recordar que avui és més important que mai el rècord dels brigadistes, ja que entén que és molt important transmetre la vigència dels valors de solidaritat, fraternitat, germandat, igualtat i coratge que van representar. “Pensar avui amb els brigadistes és un fet d’agraïment absolut, però també és un acte de responsabilitat perquè diem que ells i elles ens representen” ha assegurat l’alcaldessa, qui ha afirmat que tots hem de ser molt conscients que amb cada acte que fem podem decidir el futur col·lectiu. Per això, Colau ha demanat que es doni visibilitat els actes de generositat que hi ha arreu del món vers els actes feixistes. “Volem denunciar el feixisme que a Europa ensenya la pota, però també els actes de generositat”. 

Una preocupació que s’ha repetit en la majoria de discurs que hi ha hagut aquest diumenge a l’Espai Jove Boca Nord. Tant la consellera, Esther Capella, com el tercer tinent d’Alcaldia de l’Ajuntament de Madrid, Mauricio Valiente, han afirmat que en un món on el feixisme cada vegada torna a ser més present cal donar eines a la població. Un missatge també compartit per les entitats de memòria històrica que s’han mostrat molt preocupades per com els neonazis cada vegada són més presents a Europa.

A part dels discursos institucionals i de les entitats, també s’han pogut escoltar el famós discurs de comiat de Dolores Ibárruri aquest cop interpretat per Mercè Arànega. Un altre moment emotiu ha estat quan el públic ha aplaudit el brigadista el Lluís Martí Bielsa, present a l’acte.