L’any 1910, Enric Cazeneuve va crear la primera agència de detectius de tot l’estat en un pis del carrer de Balmes número 6. Ho explica Oriol Molas, coautor del llibre ‘Enric Cazeneuve la revenja dels desvalguts’.

El rastre de Cazeneuve

La història de Cazeneuve s’ha pogut investigar gràcies al rastre que va deixar. D’una banda, Cazeneuve consta com l’inscrit número 1 al Col·legi de Detectius i d’Investigadors Privats de Barcelona i de Catalunya. D’una altra, s’ha comprovat que l’any 1924 col·laborava a Ràdio Barcelona amb un espai anomenat ‘L’art de ser detectiu’. L’any següent, el 1925, Cazeneuve va publicar un llibre titulat ‘Detectivismo práctico’.

Infidelitats i robatoris

Abans de la creació de la primera agència per Enric Cazeneuve existien els vigilants, uns cossos de policia privada o de protecció personal. Cazeneuve, però, va anar més enllà i va ser el primer a investigar, a fer de detectiu privat. Les feines més habituals de Cazeneuve eren els enganys i les infidelitats amoroses, robatoris a fàbriques o robatoris de patents.

Després de Cazeneuve, altres investigadors privats van crear les seves pròpies agències de detectius. Això evidencia que hi havia una necessitat d’investigació privada. Cal tenir en compte que, en aquella època, la policia feia més aviat tasques de protecció o repressió més que no pas d’investigació. Per aquesta raó, Cazeneuve va crear, l’any 1920, una acadèmia de detectius per on devien passar la majoria dels fundadors de les agències que encara avui funcionen.

Avui, a tot l’estat hi ha uns 1.300 detectius, dels quals uns 350 són a Catalunya, on hi ha unes 200 agències.