A l’avinguda de l’Estatut, 15-17, ja fa unes setmanes que s’hi han començat a moure terres i a construir-hi els fonaments d’un edifici. És l’immoble que construeix la cooperativa Fem Ciutat, que tindrà 105 habitatges protegits amb dret d’ocupació per 90 anys.

Aquest dissabte se n’ha col·locat la primera pedra en un acte que ha reunit els beneficiaris dels habitatges, els promotors, veïns de la Clota, i les autoritats municipals. Ha estat “un acte simbòlic“, ha explicat l’alcaldessa, Ada Colau, que busca cobrir “el gran dèficit d’habitatge públic” de la ciutat.

Segons ha apuntat Colau, “aquest any, amb les obres que tenim a tota la ciutat, s’estan fent més de 2.300 pisos de promoció directa de l’Ajuntament”, tot i que ha reconegut que “no és suficient“.

Més implicació de les administracions

Resoldre situacions com les de molts dels que gaudiran d’un habitatge assequible a La Clota és una “prioritat” per a l’Ajuntament. En aquest sentit, l’alcaldessa, Ada Colau, ha recalcat que “cal que les administracions unim esforços” i ha demanat més “implicació“, tant de la Generalitat com de l’Estat, “ara que hi ha sobre la taula la nova Llei de l’Habitatge“.

L’edifici, que ocupa un solar de prop de 2.500 metres quadrats, tindrà 105 habitatges i disposarà, a la vegada, de 100 places d’aparcament per a vehicles i 51 per a motos, 41 trasters i quatre locals comercials orientats a l’avinguda de l’Estatut.

Dones joves i amb renda modesta

El nou edifici tindrà veïns joves, i majoritàriament dones. És la principal dada que ha facilitat la cooperativa Fem Ciutat: el 75 % dels residents seran menors de 40 anys i el 58 % seran dones, i un altre dels trets distintius és que el nivell de renda “no supera en tres vegades i mitja el salari mínim interprofessional en el 70 % dels casos”, han apuntat.

És un segment de població que els darrers anys ha anat abandonant la ciutat per iniciar un projecte vital propi. Ho confirma la Paola Martínez, una de les beneficiàries d’un dels habitatges de La Clota. Explica que “aquesta mena de promocions et donen l’opció de quedar-te a la ciutat, sense haver de pagar més per fer-ho”.

En una situació similar també es troba la Maria Andreu, una altra de les beneficiàries, que admet que ara s’obre un període “d’esperança que ens fa estar feliços aquí”.