Entre un 10 i un 20 % de persones que han passat la covid-19 són covid persistents, sobretot dones de 40 anys de mitjana. Moltes d’elles es van contagiar a la primera onada, al març del 2020, i ara, després de 18 mesos de baixa es troben que els donen l’alta sense passar per cap tribunal mèdic. Denuncien que es veuen obligades a tornar al món laboral sense haver-se recuperat de la malaltia i demanen al Departament de Salut que consideri la persistència de la covid una malaltia incapacitant i que es doni més atenció a les afectades des de la sanitat pública.

A vegades no puc ni escriure, així no puc tornar a treballar
Sílvia Puigdemassa, afectada de covid persistent

La Sílvia Puigdemassa fa un any i mig que té símptomes persistents de la covid-19. Després d’un any i mig de baixa, el mes d’agost li va donar l’alta per SMS sense fer-li cap valoració mèdica. “Ho trobo molt injust i sento molta impotència perquè hi ha dies que tinc tan dolor a les mans que no puc ni escriure, així no puc tornar a treballar“, explica la Sílvia. Es troba a l’atur amb una nena petita al càrrec i no es veu amb forces de començar una nova feina, ja que els símptomes de la malaltia són intermitents i no es poden preveure. L’única solució que veu és que la malaltia es consideri incapacitant i poder allargar la baixa.

Un problema econòmic afegit a l’impacte físic i emocional

Actualment, l’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques (ICAM) dona 18 mesos de baixa com a màxim per una malaltia no incapacitant, per això des del Col·lectiu d’Afectades i Afectats per la Persistència de la Covid-19 demanen a la Generalitat de Catalunya que la consideri una malaltia incapacitant, tal com ha reconegut l’Organització Mundial de la Salut. “Si l’ICAM no ho resol, això suposarà que les persones afectades deixaran d’ingressar i serà un problema no només emocional, sinó també econòmic perquè no tindran com sostenir-se”, explica l’Esperança Martín, metgessa de família del CAP Maragall i malalta de covid persistent. El personal sanitari fa temps que demana que es consideri una malaltia professional, ja que van contagiar-se treballant.

“Hi ha moltíssima gent que després de l’impacte que li ha produït la covid no pot tornar a fer la feina d’abans, tant llocs de treball amb molt d’estrès o d’altres físics. Hi ha moltes cuidadores o  treballadores de l’àmbit de la neteja amb covid persistent, que ja no poden fer feines físiques i no estan capacitades per fer altres tasques”, explica Martín.

“La persistència de la covid és una subpandèmia”

Fa temps que el col·lectiu, que està format per més de 1.600 persones, treballa amb el Departament de Salut. El mes de març van crear conjuntament una guia clínica per a l’atenció de les persones amb símptomes persistents de covid-19, però denuncien que no tot el personal sanitari segueix les indicacions, fins i tot, hi ha metges i metgesses que encara neguen la malaltia. Per tot, denuncien que se senten estigmatitzades i que “la persistència de la covid és una subpandèmia i el govern de la Generalitat no està buscant solucions”, reclama Sílvia Soler, portaveu de l’entitat.