El primer partit de bàsquet de l’estat espanyol es va disputar el 8 de desembre de 1922. Va tenir lloc al camp de futbol del Club Esportiu Europa, situat a l’illa de cases entre els carrers de Sicília, Sardenya, Indústria i Claret.
Es van enfrontar l’Europa i el Club Esportiu Laietà, i el resultat final va ser de 8 a 2 favorable als locals. Curiosament, aquest primer partit va enfrontar dos equips d’atletisme en un camp de futbol.

El pare Millán

El pare Millán era un escolapi que havia conegut el bàsquet en una estada a Cuba. Quan va tornar a Barcelona, l’any 1921, va instroduir aquest nou esport entre els seus alumnes de les Escoles Pies de Sant Antoni. Posteriorment, va crear el que seria el primer club de bàsquet d’Espanya, el Club Esportiu Laietà. Millán, a més d’introduir el bàsquet, el va treure dels patis de les escoles i el va portar a les pistes de joc.

Millán va començar a organitzar el primer partit de bàsquet als volts del novembre de 1922. El rival triat va ser el Club Esportiu Europa, que tenia una secció d’atletisme dirigida per Boris Catalán que ja havia jugat al bàsquet.

El primer partit

Per jugar el primer partit, es van posar dues cistelles als pals travessers de les porteries de futbol. Per aquest motiu, l’anella estava a 2,45 metres d’alçada, i no als 3.05 metres reglamanetaris. El terreny de joc, un camp de futbol, devia fer uns 90 metres, la qual cosa fa pensar que s’hauria jugat amb més de cinc jugadors per equip. La pilota també era de futbol i a causa de la bàlbula per inflar-la, devia botar de forma força irregular. Fins i tot devia provocar dolor als jugadors si la botaven per aquest part.

L’origen crisità del bàsquet: una falta, un pecat

El bàsquet és un esport d’origen cristià i un dels seus fonaments és l’absència de contacte físic. Originàriament, el contacte físic era considerat falta personal, com un pecat. El jugador ha de reconèixer la seva falta, la seva culpa, aixecant la mà. I quan un jugador acumula una sèrie de faltes, acaba anant a la banqueta, considerada una mena de purgatori, fins al proper partit.

El bàsquet femení

El 1928 es va crear el Club Femení d’Esports de Barcelona, el pioner del basquetbol femení. Les seves associades van ser les primeres practicants d’aquest esport i van jugar els primers partits femenins en tornejos socials.

L’any 1930 es va fer el primer torneig femení amb motiu de l’Exposició Universal. A més del Club Femení d’Esports de Barcelona, hi van participar altres equips, com el Laietà, la Societè Patrie, la UE Sants, el CE Europa, el Gimnàs Tiberghien o la US Hospitalet en el B.