La plataforma ZOOXXI, impulsora dels canvis que han de definir el Zoo de Barcelona del futur, ha denunciat que els responsables de l’equipament podrien seguir practicant el “culling”, la pràctica que consisteix a matar els animals de més que hi ha al zoo i que està prohibida per la nova ordenança de tinença d’animals.

De fet, la plataforma ha avisat que entre el juliol del 2019 i el maig del 2020 han mort fins a 147 animals del zoo barceloní, i que la direcció del centre “no vol donar explicacions sobre les causes de mort”. El veterinari de la fundació animalista Franz Weber (vinculada a ZOOXXI), David Perpiñán, a més, ha apuntat que en aquest període de temps hi ha hagut casos de morts massives “molt estranys”. “La possibilitat que es tractin de morts naturals és quasi inexistent”, ha reblat.

Un d’aquests episodis va passar en una gàbia d’aus, en la qual van morir tres fredelugues armades, vuit becs d’alena, tres xarxets mabrencs i dos cames llargues. En total, van morir 16 exemplars d’aus en un període de cinc mesos.

Possibles responsabilitats penals

Per aquest fet, ZOOXXI ha anunciat que denunciarà el Zoo de Barcelona a l’Ajuntament per incompliments de l’ordenança de tinença d’animals. La coordinadora jurídica de la plataforma, Anna Mulà, ha assegurat que “de moment ens mantenim en espera d’obtenir més informació” i que, si no es produeix, demanaran responsabilitats penals.

Per la seva banda, el coordinador de ZOOXXI, Leonardo Anselmi, també ha demanat la dimissió de la cúpula directiva del Zoo de Barcelona i ha constatat un altre incompliment de l’ordenança d’animals. Segons Anselmi, el naixement d’algunes cries durant el confinament “ens posa en un gran compromís perquè el zoo haurà de reubicar els animals en altres zoos”, fet que pot ser complicat.

El zoo nega el “culling” de totes totes

Fonts municipals consultades per betevé han negat de totes totes que el Zoo de Barcelona practiqui el “culling”. Han assegurat que “les baixes van ser per mort natural, algunes de les quals precedides de situacions mèdiques” que van forçar aplicar l’eutanàsia mèdica. “Parlar de ‘culling’ és una falsedat i una ofensa als professionals del zoo”.

Pel que fa a l’ordenança d’animals, les mateixes fonts asseguren que “estem aplicant l’ordenança, en el ritme que les circumstàncies ens ho permeten”. En aquest sentit, el Zoo assegura que s’està treballant tècnicament algunes propostes i “ja hi ha sobre la taula el projecte Hàbitats mediterrània”.