El servei telemàtic per atendre demandes d’avortaments no s’ha aturat tot i la pandèmia. En una entrevista al programa ‘reset’ la coordinadora de l’associació de Drets Sexuals del Centre Jove d’Atenció a les Sexualitats (CJAS), Sílvia Aldavert, destaca “un èxit absolut respecte a l’accés de les dones a l’avortament”. Aquest mecanisme ha facilitat els tràmits, ja que la pacient només ha de fer una visita presencial el dia de la intervenció. Aldavert afirma que “s’han duplicat les demandes” i esperen que la gestió telemàtica es quedi en un futur. De moment, Catalunya i Galícia són les úniques comunitats autònomes on s’ha aplicat aquest tipus d’atenció.

Segons dades del CJAS, els primers nou mesos del 2020 ha augmentat un 66 % el nombre d’avortaments gestionats respecte al mateix període de l’any passat. Ara bé, reclamen que s’alleugerin el tràmits dels avortament en el cas de les menors i el govern derogui la llei d’avortament del Partit Popular, en la qual s’exigeix permís patern per interrompre l’embaràs. A l’entrevista hi ha participat el doctor Mauricio Agüero, coordinador mèdic del Programa d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva de l’Hospital del Mar. Agüero destaca que cal treballar en un total accés al servei de salut sexual i reproductiva, ja que si els adolescents no reben una atenció i acompanyament “podria tenir conseqüències en un futur”.

Com seran les relacions sexuals?

Pels experts, els drets sexuals dels joves i adolescents han estat els grans oblidats de la pandèmia. L’Observatori de Drets Sexuals va realitzar una enquesta en què demanaven als joves que plantegessin els dubtes relacionats amb relacions sexuals durant la pandèmia. El més preguntat —de 400 respostes— va ser “com seran les relacions sexuals en un futur”, ja que la pandèmia ha canviat la manera de com ens relacionem entre nosaltres. Aldavert, per la seva banda, reconeix  que “no s’està donant resposta a com es poden mantenir relacions sexuals segures”. Els dos convidats coincideixen en què cal incorporar les ciències socials i de comportament dins les ciències sanitàries, ja que “l’efecte que tindrà la pandèmia en les relacions serà molt important”.

La venda d’anticonceptius disminueix

Durant el confinament, concretament els mesos d’abril i maig, la venda d’anticonceptius es va reduir un 19 % segons HRA Pharma. La Marta Gento és farmacèutica del districte de Sarrià – Sant Gervasi i, en una entrevista al programa, destaca que la compra d’anticonceptius orals, preservatius i píndoles del dia després va disminuir durant l’estat d’alarma. Ara bé, la venda d’aquests productes s’ha recuperat després del confinament. També, destaca que durant els moments més crítics de la pandèmia era més difícil anar a un centre sanitari a demanar consell sobre salut sexual.