Les incineracions han superat amb escreix les inhumacions a Catalunya com a conseqüència de la covid 2019. Segons les dades que aquest dimarts ha donat a conèixer el grup Áltima, durant el 2020 les incineracions han crescut set punts respecte al 2019 i ja representen el 56 % dels serveis que ofereixen. 

Joan Ventura, director de cementiris i crematoris de la companyia, afirma que davant la impossibilitat de poder fer cerimònies de comiat, moltes famílies han optat per la incineració. Tot i això, cal destacar que a la província de Barcelona les cremacions ja fa temps que són l’opció més demandada: el 2019 va representar el 51 %. Des del grup Áltima (que a la ciutat gestiona el tanatori de la ronda de Dalt) preveuen que d’aquí a uns anys el percentatge d’incineracions arribi al 65 %, tal com passa en altres països com França.

Un 29 % més de defuncions

Els responsables del grup empresarial han explicat que durant els mesos de la pandèmia (de gener a octubre) han gestionat un 29 % més de defuncions respecte al mateix període de l’any passat. En total han registrat 14.500 defuncions, 3.500 més que en el mateix període del 2019. D’aquestes, la majoria (prop de 3.200) correspondrien a morts per covid-19.

Això ha fet que hagin hagut de contractar un 5 %  més de personal. Segons Josep Ventura, responsable dels serveis funeraris, un dels objectius és que les famílies, malgrat les restriccions sanitàries, puguin acomiadar-se dels difunts i fer el procés de dol. Per això, ja han començat a oferir, per exemple, cerimònies en “streaming”. Durant la pandèmia també han posat en funcionament un telèfon d’atenció al dol.

Els preus dels enterraments

Segons Josep Ventura el preu mitjà dels serveis s’ha reduït respecte a l’any passat. Explica que durant la pandèmia, quan no es podien prestar serveis funeraris, el preu bàsic va ser de 1.500 euros més l’IVA. El cost mitjà durant el 2020, però, s’ha situat en els 2.675 euros . Durant el 2019 va ser de 3.167 euros. El responsable d’Áltima, Joan Ventura, ha tornat a reclamar que s’apliqui l’IVA superreduït als serveis funeraris perquè considera que es tracta d’un servei essencial per a la ciutadania.