La nova proposta de pla estratègic del Zoo de Barcelona prioritzarà la fauna autòctona, de manera que arribi al 30 % del total, les espècies amb un alt nivell d’amenaça, que arribaran al 40 % del total, i animals per als quals s’hagin dissenyat plans de protecció. Seguint aquest criteri, per exemple, el parc no té intenció d’exhibir més foques, després que els dos exemplars que hi quedaven s’hagin traslladat a un altre zoo aquest mateix dilluns.

L’objectiu és que el benestar animal centri totes les actuacions i que el parc barceloní es converteixi en un referent en la conservació d’espècies mediterrànies. Entre aquestes, hi ha, per exemple, la llúdriga del Besòs, les papallones de l’àrea metropolitana, la tortuga mediterrània o el tritó del Montseny, i també es vol fer seguiment de les balenes que, cada primavera, venen a alimentar-se a la costa catalana. Els responsables del Zoo volen que la seva tasca no se cenyeixi als límits del parc sinó que també treballaran en l’hàbitat natural de tots aquests animals.

Aplicar el nou model tindrà un cost de 64,6 milions d’euros, la meitat dels quals es destinaran a renovar les instal·lacions dels animals, un 24 % a l’espai públic i els vials de servei, un 21 % a equipaments i logística i un 5 % a enderrocaments i espais provisionals.

Renovació de l’espai

Els canvis previstos en el nou model comportaran també una metamorfosi de l’espai físic i una millora de les instal·lacions. Entre les novetats, hi ha un espai dedicat als animals mediterranis, com a àmbit prioritari. També es preveu enllestir en els propers anys la nova sabana i la zona dedicada a Madagascar. Tot plegat, potenciant-ne la sostenibilitat. Es volen millorar la gestió de l’aigua i els residus, la mobilitat, la restauració i l’educació ambiental.

Un altre dels objectius és impulsar la recerca científica, doblant el pressupost en aquest àmbit, i posar èmfasi en el vessant educatiu. Es vol que, més enllà de l’observació d’animals, la visita serveixi per adquirir coneixements.