A la roda de premsa convocada aquest dilluns per explicar la situació del vaixell humanitari Open Arms a Sicília, hi han assitit  l’alcaldessa Ada Colau; el fundador del vaixell humanitari Open Arms, Òscar Camps; i també el cantautor Joan Manuel Serrat, el periodista Jordi Évole i l’exjugador de bàquet Jordi Villacampa. Segons Camps, la immobilització del vaixell pot ser més llarga ja que hi ha precedents, com el cas de l’embarcació Iuventa que fa mesos que està retinguda.

Open Arms: “La solidaritat s’ha convertit en delicte”

El fundador de l’organització ha estat molt crític amb els governs d’Europa i ha dit que hi ha un cert interès perquè no hi hagi testimonis. Considera que hi ha una campanya orquestrada per perseguir les organizacions que treballen al mar, una campanya de desprestigi acusant les ONG de tràfic de persones, entre altres. “El to -ha dit Camps- ha anat pujant fins que ens hem quedat sense vaixell, i s’ha encausat tres persones. Farem tot el possible perquè no hi hagi detinguts, i denunciarem aquests fets fins allà on calgui arribar“. Les acusacions rebudes es tradueixen en delictes pels quals es pot demanar entre quatre i sis anys de presó.

El fundador d’Open Arms ha explicat amb contundència que tenen la sensació que organitzacions humanitàries com aquesta molesten en aigües internacionals perquè veuen el que veuen i no interessa, i que la solidaritat s’ha convertit en un delicte. Sobre els fets concrets dels immigrants que se’ls va demanar que tornessin a Líbia, Camps ha insistit: “A Líbia no es respecten els drets humans i no podíem enviar totes aquelles persones de tornada cap allà”.

Ada Colau: “Tot Europa naufraga al Mediterrani amb la seva actitud”

Ada Colau ha condemant també molt rotundament la situació viscuda per Open Arms, una organització humanitària a la qual Barcelona dona suport absolut i que defensarà amb tot el que calgui. Colau ha dit que va posar-se en contacte amb el ministre d’Exteriors perquè l’embarcació pogués arribar a un port, després de tres dies a la deriva sense que Itàlia els deixés amarrar. Finalment ho van poder fer, al port de Pozzallo, sense que ara com ara se sàpiga què ha passat amb els immigrants que van transportar.

L’alcaldessa defensa que Europa es va fundar sota la idea de prioritzar la vida humana i en canvi, assegura que “deixa morir” i “condemna les persones que ajuden i treballen al mar per salvar vides. I ha afegit: “És Europa la que naufraga al Mediterrani.

Alfonso Dastis evita posicionar-se

El ministre d’Exteriors espanyol, Alfonso Dastis, ha evitat valorar la immobilització preventiva del vaixell de Proactiva Open Arms i s’ha limitat a explicar que el consolat de Nàpols i el cònsol honorari de Catània estan en contacte amb el capità del vaixell i amb els responsables de l’ONG. Dastis ha explicat també que estan treballant conjuntament per esclarir les acusacions i “quina és la justificació per a aquestes acusacions i el procediment obert”.