La justícia italiana ha immobilitzat l’Open Arms al port de Pozallo, a Sicília, després que el vaixell humanitari recollís al Mediterrani 216 immigrants que fugien de Líbia. Itàlia es planteja acusar l’ONG d’un possible delicte de promoció de la immigració il·legal per suposadament no haver escoltat les ordres dels guardacostes libis. Considera també que els migrants haurien hagut de ser retornats al seu país d’origen.

Tensió a Sicília, on continua retinguda l’embarcació humanitària Open Arms. La justícia italiana ha ordenat la immobilització del vaixell de l’ONG al port de Pozzallo,  acusat d’afavorir la immigració clandestina i d’associació criminal. Això després que l’organització es negués a tornar el 216 immigrants que van rescatar del Mediterrani al seu país d’origen, Líbia.

En mig del rescat, una patrullera de guardacostes libis va amenaçar de mort els voluntaris de l’Open Arms si no els entregaven les dones i els infants que viatjaven en una barcassa inflable. La fiscalia de Catània acusa els responsables del vaixell humanitari, precisament, per no haver-ho fet.

Des del seu compte de Twitter, Oscar Camps, fundador d’Open Arms, ha escrit que el dret del mar estipula que la protecció de la vida humana al mar és prioritat absoluta dels cossos civils i militars. A més, recorda que impedir el rescat de vides en perill a alta mar per tornar-los a la força a un país no segur equival a una devolució en calent, fet que contravé l’Estatut dels Refugiats de l’ONU.

Aquest migdia el responsable d’Open Arms i l’alcaldessa, Ada Colau, compareixeran en roda de premsa.