Els mapes fa molts dies que ho avancen però és ara, poques hores abans de l’arribada de la irrupció d’aire fred i del front de nevades, el millor moment per tal d’intentar afinar al màxim el pronòstic segons els models que fan previsió a una escala més detallada.

Els mapes d’aquest dilluns confirmaven el que ja es preveia durant el cap de setmana, l’arribada de precipitacions a darrera hora del dia a Barcelona, però, sobretot, al llarg de la nit i la matinada de dimarts. Finalment, la neu ha començat a caure a les 00:30 i ha agafat a la part alta de la ciutat.

El sol i les clarianes de primeres hores de dilluns donaran pas a l’arribada de xàfecs de neu a partir de la tarda cap als Pirineus i el Prepirineu, així com en altres sectors de l’oest i l’interior de Catalunya. La cota de neu inicialment s’emplaçarà cap als 800 metres, però tendirà a davallar de forma evident sobretot a partir del vespre.

El pla Neucat, en fase d’alerta

Protecció Civil

ha activat poc abans de les 19 h l’alerta del pla Neucat en base a les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya, que ha emès un avís de perill per neu a nombroses comarques de Catalunya dilluns a la tarda i dimarts.

Tot fa pensar que durant la nit i la matinada les precipitacions més abundants es concentraran entre el Prepirineu, la Catalunya Central, les comarques gironines, el sud de la Costa Brava i el prelitoral central. De matinada tendiran a anar-se  reduint i  dimarts de bon matí acabaran desapareixent. Serà justament, de nit i matinada, quan la neu podrà fer acte de presència a més comarques i la cota de neu es podrà arribar a desplomar puntualment per sota dels 400 metres.

I, a Barcelona?

A Barcelona també es preveu que pugui ploure a partir del vespre, sobretot havent sopat. Els xàfecs es mantindran a la ciutat  fins dimarts de bon matí, moment en el qual tendiran a desaparèixer. La neu no arribarà al Tibidabo possiblement fins aquest dilluns última hora o poc després de la mitjanit.

La cota de neu es podrà situar cap als 400 metres amb el pas de la nit, però convé tenir ben present que, si cau amb forta intensitat i persistència, podria arribar a baixar fins a 200 metres i emblanquinar lleugerament els barris més alts de Barcelona. A banda, no es descarta que pugui arribar a caure calamarsa o neu granulada en algun moment a qualsevol punt de la ciutat.

Malgrat que poc o molt acabarà precipitant a Barcelona, cal apuntar que els diversos models meteorològics no acaben de posar-se d’acord pel que fa a la quantitat de precipitació a l’entorn de la ciutat, ja que alguns en concentren la més abundant més cap al nord i a l’est de l’entorn metropolità.

Els xàfecs marxaran dimarts de bon matí i donaran pas a una jornada més assolellada i acompanyada de ratxes de vent de mestral. El fred d’hivern s’allargarà tota la setmana, de cara al cap de setmana podrien reaparèixer les precipitacions.

Sigui com sigui, a @btveltemps seguirem el minut a minut d’aquesta situació de neu fora d’època a Barcelona i Catalunya.