Un estudi clínic, liderat per l’Hospital de Sant Pau i el Gregorio Marañón de Madrid, revela una manera de preveure quins pacients amb càncer patiran trombosi, un coàgul al vas sanguini que provoca complicacions durant el tractament. Els resultats de la investigació poden reduir entre un 50 i 70 % els casos de trombosi en malalts oncològics.

El treball conclou que durant els sis mesos després del diagnòstic hi ha més risc de patir un tromboembolisme venós (TEV). Un dels oncòlegs a càrrec de l’estudi, Andrés Muñoz, explica que conèixer el risc dels pacients de patir aquest coàgul de sang permet als metges administrar anticoagulants només a aquells pacients que ho necessitin.

Per mesurar el risc de trombosi, s’analitzen quatre variants genètiques relacionades amb la coagulació de la sang i es combinen amb aspectes com els antecedents mèdics, tipus de tumor del pacient, l’estadi o l’índex de massa corporal de la persona. Precisament, el doctor José Manuel Soria, coinvestigador, destaca l’estratègia de combinar dades clíniques amb genètiques com una novetat en aquest tipus d’estudis. La investigació i els seus resultats s’han publicat aquest dilluns a la revista ‘British Journal of Cancer’ (BJC).