Des de dijous passat, i com a mesura de protecció per aquest col·lectiu vulnerable, algunes residències privades de gent gran han restringit completament l’accés. Aquest fet està generant malestar a diverses famílies que asseguren que la Generalitat només n’ha limitat les visites, però en cap cas l’ha prohibit totalment. Els experts apel·len a la responsabilitat de les famílies assegurant que, tot i que entenen que el fet de no poder veure els seus familiars els angoixi, han d’interposar la seguretat d’aquest col·lectiu de risc. La comunicació, ara per ara, es pot fer per telèfon i, de fet, els experts animen a utilitzar les noves tecnologies per combatre l’aïllament dels avis. “Tenim una tecnologia meravellosa, ara per ara tenim manera de veure’ns la cara. Crec que és el moment de fer servir les imatges per tal que les persones grans puguin veure que la resta de família, que no els poden venir a veure, estan bé i perquè els que estan fora puguin veure els avis”, assegura Íngebor Porcar, directora de la unitat de crisi de la UAB.

Per gestionar els dies de confinament de manera més confortable, Porcar assegura que s’ha de traslladar una sensació de tranquil·litat a les persones més grans i que no han de patir pels productes de primera necessitat o medicaments. Indica també que, sobretot en el cas de la gent gran, és aconsellable fugir de la sobreinformació. Segons l’experta, s’haurien d’informar una o com a molt dues vegades al dia i ho haurien de fer en fonts que els proporcionin informació de qualitat.

Els centres de dia, tancats a partir de dilluns

La Generalitat ha anunciat que, a partir de dilluns, es tancaran tots els centres de dia per a gent gran. El Govern identificarà les persones en situació de vulnerabilitat que necessitin rebre atenció a casa i activarà i reforçarà el servei d’atenció domiciliària. Aquest servei s’oferirà a les persones en situació de dependència que viuen soles i no tenen prou suport familiar. El sobrecost que tinguin aquests serveis anirà a càrrec del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

Amics de la Gent Gran restringeix totalment les visites a domicili

La fundació Amics de la Gent Gran ha anunciat la cancel·lació de totes les visites domiciliàries a les més de 3.000 persones a qui acompanyen. Amb l’objectiu de donar el màxim suport a les persones grans les persones voluntàries s’estan mobilitzant per fer trucades de seguiment a més de 3.000 persones grans. La finalitat principal és la de mantenir-les informades i que, durant aquest període, “no sentin la seva sensació d’aïllament i de soledat accentuada”. Segons el director de la fundació, Albert Quiles, reben trucades de persones molt angoixades, que necessiten explicar i resoldre les seves preocupacions.