El districte de Sants-Montjuïc invertirà els propers anys quatre milions d’euros a la Font de la Guatlla per renovar, en especial, la zona del turó i l’entorn de les casetes que durant 40 anys van estar amenaçades pel Pla General Metropolità, que preveia enderrocar-les. Els diners serviran per millorar la il·luminació, la pavimentació i l’adequació de les voreres d’alguns carrers que han estat dècades sense actualitzar per aquesta afectació urbanística. En concret, es destinaran tres milions a la zona del Turó, i el milió restant, als carrers del voltant.

Aquesta inversió és un primer pas fins que es desenvolupi el pla acordat amb els veïns el 2019, quan es van desafectar els habitatges. En aquell moment, l’Ajuntament va pactar amb el veïnat un Pla de millora urbana que, fins ara, no s’ha executat. La inversió, tot i que sembla elevada, és un primer pas per posar al dia una zona on pràcticament no s’hi han fet actuacions durant dècades. I on els propietaris dels immobles tampoc van invertir en uns habitatges que, se suposava, anirien a terra.

Segons ha explicat el districte de Sants-Montjuïc, recentment ja s’han fet les primeres actuacions del pla per millorar la il·luminació en aquesta zona de la Font de la Guatlla. En concret, s’han canviat alguns llums de fanals i s’ha fet poda selectiva en l’arbrat.

L’enginy del veïns traslladat a l’espai públic

Durant aquests anys, i a causa de la falta d’inversions municipals en aquest entorn, els veïns han tirat endavant pel seu compte algunes millores a l’espai públic. Ho han fet, diuen, per dignificar alguns d’aquests carrers i facilitar la mobilitat de les persones que hi viuen. Segons el portaveu de l’AV Salvem el Turó Font de la Guatlla, Àlex Casero, els veïns s’han vist obligats a ser proactius i enginyosos davant de la passivitat de l’Ajuntament.

Rampa autoconstruïda pel veïnat per facilitar l’accés a les cases del carrer del Crisantem
Quan l’Ajuntament no existeix, el veïnat fa d’Ajuntament”
Àlex Casero, AV Salvem el Turó Font de la Guatlla

Entre altres actuacions han construït rampes per salvar alguns desnivells, han creat jardineres i han adequat entorns amables als espais comuns.

El veïnat demanarà ajudes per a la rehabilitació dels habitatges

Malgrat les inversions municipals anunciades, el veïnat del Turó de la Font de la Guatlla explica que també demanarà un paquet d’ajudes per a la rehabilitació dels habitatges privats. Tot i que hi ha veïns que ja han començat a arreglar les façanes, les finestres i les portes de les cases, hi ha millores massa costoses, diuen, que no poden assumir.

Les actuacions que els suposaran una major despesa i que voldrien subvencionar serien la substitució de les cobertes de fibroamiant o la climatització de les cases. “És un deute que l’administració té amb nosaltres, perquè durant molts anys hem pagat les taxes i impostos municipals i en aquest barri no hem tingut durant dècades cap retorn”, asseguren.