El ritme de vacunació a Barcelona en algunes franges d’edat mostra desigualtats entre barris que coincideixen amb el fet de tenir més o menys renda. Més de la meitat dels barcelonins de 50 a 59 anys han rebut la pauta completa en àrees bàsiques de salut com Sarrià, la Bonanova, Sant Gervasi – Galvany, Pedralbes, les Corts, la Dreta de l’Eixample o la Vila Olímpica. En canvi, hi ha 20 punts percentuals de diferència amb les zones marrons del mapa, que representen les ABS amb menys pauta completa. Alguns exemples són el Raval Sud, el Gòtic, el Poble-sec, el Bon Pastor, la Guineueta o Ciutat Meridiana, amb xifres que no superen el 40 %.

El tipus de vacuna rebuda, com la monodosi Janssen, pot influir en aquests resultats, ja que són persones que han finalitzat abans el procés de vacunació. De la mateixa manera, això també passa amb Pfizer, Moderna o AstraZeneca, amb diferents períodes de temps entre la primera i la segona dosi: tres, quatre o 12 setmanes.

De moment, els percentatges no són tan dispars entre els barcelonins de 40 a 49 anys (perquè tot just comencen a immunitzar-se) o els de 60 a 69 anys, ja que es tracta d’un grup d’edat que encara no ha rebut la segona dosi de forma majoritària. Són una franja vacunada amb AstraZeneca i han d’esperar 12 setmanes a posar-se la segona dosi. Just aquesta setmana poden demanar cita per rebre-la.

45-49 anys: Qui s’ha posat abans la primera dosi?

Les dades de la població que ha rebut la primera dosi també aporten diferències territorials. Si desglossem la franja dels 45 als 49, tot i que és un grup que acaba de començar a vacunar-se, el ritme avança més lent en àrees de Nou Barris, l’eix Besòs, Ciutat Vella i part de Sants-Montjuïc.

Aquests territoris tenen la meitat de població immunitzada amb una punxada (a l’entorn del 30 %) comparat amb zones situades a Sarrià – Sant Gervasi o l’Eixample (60 %). Factors laborals, temps disponible, reticències a la vacuna o l’accés a internet per demanar cita poden influir en aquests resultats.

Les desigualtats es dilueixen amb l’edat

Per decennis, dels 40 als 49 anys, no s’ha assolit el 50 % de la població amb una primera dosi del vaccí en cap àrea de salut. Tot i això, el color marró més clar torna a omplir zones del districte de Sarrià – Sant Gervasi i les Corts. Aquestes diferències es van diluint a mesura que la població és més gran ja que, per exemple, a tota la població de risc la van trucar per vacunar-se, fos d’on fos.