El tribunal encarregat de les oposicions de la Guàrdia Urbana ha conclòs que no cal repetir el test psicotècnic que estava sota sospita per presumptes irregularitats. La investigació impulsada per l’Ajuntament ha determinat que no hi ha cap indici ni evidència que s’hagi trencat la cadena de custòdia dels exàmens i que els resultats de la prova de raonament abstracte són els habituals.

L’examen del vídeo polèmic era del Col·legi de Psicòlegs, segons el consistori

Sindicats policials van denunciar que l’examen i les respostes corrien en un vídeo per les xarxes socials però, segons el consistori, cap membre implicat en el procés de selecció va ser-ne responsable. La regidora de Comerç, Mercats, Consum, Règim Intern i Hisenda, Montserrat Ballarín, ha explicat que el test que apareix a les imatges té una marca d’aigua que correspon a les còpies que hi ha al Col·legi de Psicòlegs. Uns exemplars disponibles per a la consulta dels seus col·legiats i que Ballarín ha assegurat que no es poden fer servir per entrenar aspirants: “És clar que hi ha hagut un incompliment per part d’algun membre del Col·legi de Psicòlegs”, ha sentenciat.

Sobre les acusacions dirigides a algunes acadèmies per suposadament haver difós l’examen entre els seus alumnes, Ballarín ha detallat que el decret que regula l’accés als cossos de policies locals restringeix els models de tests que es poden fer servir, i que les acadèmies poden utilitzar a les seves aules: “Això facilita que els tests puguin haver estat prèviament en mans d’acadèmies i hagin fet difusió directa o indirecta als estudiants”, ha afirmat la regidora.

Després de la polèmica que va generar aquest examen, alguns opositors es van plantejar impugnar les proves i la Sindicatura de Greuges també va obrir una investigació.