rei felip vi en foto d'arxiu amb mascareta

L’anunci de la visita del rei Felip VI a Barcelona aquest divendres amb motiu de l’entrega de premis de la Barcelona New Economy Week (BNEW) ha generat diverses reaccions. De fet, també està acompanyat pel president del Govern espanyol, Pedro Sánchez. D’una banda, entitats i moviments independentistes han convocat mobilitzacions i actes de protesta per la presència del monarca espanyol a Barcelona. A més, diversos polítics i representants com l’alcaldessa, Ada Colau, ja han fet públic que no participaran ni assistiran a l’acte.

Mobilitzacions i actes de protesta

Entrega de premis del rei a la Barcelona New Economy Week

El rei Felip VI presidirà l’entrega de premis de la Barcelona New Economy Week aquest divendres. L’acte començarà a les 10.30 h a l’Estació de França i també hi assistirà el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez. L’alcaldessa, Ada Colau, ja va avançar que no assistiria a l’acte per les “males praxis” de la monarquia. El president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, tampoc no hi assistirà. Els republicans volen que el monarca “demani perdó” pel discurs del 3 d’octubre de 2017, dos dies després del referèndum de l’1 d’octubre i les mobilitzacions.

Felip VI també té previst visitar al matí una empresa d’impressores 3D a la Zona Franca.

L’ANC convoca una crema de fotos del rei

L’Assemblea Nacional Catalana ha fet una crema d’imatges del rei Felip VI davant dels ajuntaments dijous, 8 d’octubre, com a preludi de la mobilització que es farà divendres a Barcelona.

Cadena humana de l’Estació de França a Colom

Òmnium Cultural organitza una cadena humana per a divendres, 9 d’octubre, a les 10 h, que anirà des de l’Estació de França fins al monument a Colom. Assegura que els participants compliran amb les mesures sanitàries i de seguretat i es repartiran entre una desena de trams per evitar aglomeracions. En l’acció també hi participen altres entitats de la societat civil, partits polítics i sindicats. S’hi sumen l’ANC, USTEC-STEs, la Intersindical-CSC, IAC, la Plataforma pro Seleccions Esportives Catalanes, CIEMEN i Drets així com els partits JxCERC i la CUP. L’acció s’iniciarà de forma coordinada des de diversos punts, segons on visquin els ciutadans que vulguin sumar-se a la protesta.

Trams de la cadena humana per la visita del rei a Barcelona:

  • del monument a Colom al carrer del Parc: districte de Ciutat Vella i ciutadans de fora de Barcelona
  • del carrer del Parc a la plaça del Duc de Medinaceli: districte d’Horta-Guinardó
  • de Duc de Medinaceli fins al carrer d’en Boltres: districte de Sarrià – Sant Gervasi
  • el carrer de la Plata: districte de Gràcia
  • del carrer de la Plata a la via Laietana: districtes de Nou Barris i Sant Martí
  • de la via Laietana al pla de Palau: districte de Sant Andreu
  • fins al carrer de Rere Palau: districte de les Corts
  • fins al carrer del Comerç: districte de Sants-Montjuïc
  • entre el carrer del Comerç i el passeig de Picasso: districte de l’Eixample

Per ordre dels Mossos d’Esquadra, l’Estació de França interromprà la circulació de trens divendres al matí, entre les 9.25 h i les 11.45 h. L’R2 Sud començarà i acabarà a Passeig de Gràcia, i els regionals R13, R14, R15, R16 i R17 iniciaran o acabaran el recorregut a Sants.

Manifestació dels CDR a l’Arc de Triomf

Els Comitès de Defensa de la República (CDR) han anunciat a través de Twitter que es manifestaran “per combatre l’hereu polític de Franco”. La convocatòria és aquest divendres, 9 d’octubre, a les 10 del matí, a l’Arc de Triomf. La ubicació es troba just davant de l’entrada principal de l’Estació de França, on s’espera l’arribada del rei per participar en l’entrega de premis.

Manifestació des del Parc de la Ciutadella

Els col·lectius independentistes @ACABemlapartida i @nosaltressíanemaferho han convocat a través de Telegram una protesta divendres al matí. La convocatòria és al Parc de la Ciutadella i al cartell es pot llegir “Foc al Borbó”.

Dispositiu policial dels Mossos

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha explicat que situa la visita de Felip VI a Barcelona “com un acte més similar a l’11 de setembre” o al que va tenir lloc “quan es va produir la sentència que va inhabilitar el president Torra“. En aquests casos Sàmper ha assenyalat que “van ser capaços de coordinar el dret a la seguretat de tots els catalans amb el dret a la llibertat d’expressió i de manifestació”.

Vaga el 9 d’octubre a l’ensenyament

A més a més, a part de totes aquestes accions cal recordar que està convocada una vaga el 9 d’octubre al sector de l’ensenyament públic. La convocatòria de vaga afecta els professors i mestres de primària, secundària, escoles bressol municipals i també les universitats, però no és unitària. Hi donen suport el Sindicat Professors de Secundària (SPS) i CGT Ensenyament, però en canvi el principal sindicat educatiu, la USTEC-STEs, se n’ha desmarcat. Els sindicats convocants reclamen reduir les ràtios, més professorat i ampliar els espais per garantir-hi la distància de seguretat.