El rei Felip VI ha enviat un missatge institucional contundent, dos dies després del referèndum d’autodeterminació de l’1-O. En el discurs, que ha gravat TVE al palau de La Zarzuela, ha criticat durament les accions de la Generalitat i ha alertat del perill que suposen per a l’estabilitat de l’Estat espanyol. Ha dit que cal tornar al camí de l’estabilitat i ha assegurat que Catalunya romandrà dins d’Espanya.

En el seu discurs, el monarca ha dit que aquesta és una “situació d’extrema gravetat” i enviat un missatge clar: “És responsabilitat dels legítims poders de l’Estat assegurar l’ordre constitucional i el normal funcionament de les institucions”.

Ha culpat la Generalitat d’haver fet un intent inacceptable d’apropiar-se de les institucions històriques de Catalunya, incomplint la Constitució i l’Estatut d’Autonomia. Amb l’objectiu, ha dit, de proclamar il·legalment la independència de Catalunya. Una acció que, segons Feli VI, ha deixat una societat “fracturada i enfrontada”.

El rei ha acabat assegurant que Catalunya continuarà dins de l’Estat. “En aquesta Espanya millor que tots desitgem, també hi serà Catalunya”, ha dit, i ha refermat el compromís de la corona amb la unitat d’Espanya.