L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha dit que plantarà Felip VI en els actes protocol·laris previstos durant la visita que el monarca farà aquest divendres a la ciutat. El rei presidirà l’entrega dels premis de la Barcelona New Economy Week. “No participaré en els actes protocol·laris fins que la casa reial no doni les explicacions que ha de donar“, ha dit Colau, fent referència a la fortuna de Joan Carles I i la seva marxa fora d’Espanya.

Colau considera “adequada” la seva absència davant dels “fets greus” que, diu, afecten la monarquia espanyola. “El rei emèrit ha fugit a una dictadura i això no és normal en democràcia”, ha denunciat l’alcaldessa, qui alhora lamenta que la casa reial ha reconegut “de facto” les males praxis de Joan Carles I. L’alcaldessa ha apel·lat a la “responsabilitat” de les institucions.

Alguns col·lectius independentistes també han anunciat a través de les xarxes socials que convocaran manifestacions per mostrar el seu rebuig a la visita del monarca.

La visita de Sánchez, una “molt bona notícia”

En canvi, l’alcaldessa qualifica de “molt bona notícia” que el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, vingui aquesta setmana a la ciutat amb motiu de la BNEW. Està previst que Sánchez, acompanyat per Felip VI, participi en l’acte de clausura de la BNEW i visiti l’empresa emergent 3D Factory Incubator.

La visita del monarca arriba gairebé dues setmanes després que no assistís a l’entrega de despatxos als nous jutges a Barcelona. El president en funcions de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, ha avançat que tampoc no assistirà a l’entrega dels premis.

Altres absències de Colau

La d’aquest divendres no serà la primera plantada que fa al rei Felip VI. Fa gairebé un any, el novembre del 2019, Ada Colau ja no va assistir a l’entrega dels premis de la Fundació Princesa de Girona, al Palau de Congressos. Anteriorment, l’alcaldessa havia declinat participar en els besamans que el monarca fa tradicionalment als sopars previs al Mobile World Congress. En aquests casos, però, sí que va participar en els actes institucionals d’obertura del congrés.

El discurs de Colau sobre la casa reial va pujar de to al juliol coincidint amb la marxa de Joan Carles I fora d’Espanya. En un tuit, l’alcaldessa va acusar la monarquia espanyola de “corrupta”.

Tot i l’absència de l’alcaldessa en els actes protocol·laris del rei, Colau sí que assistirà aquest dimarts a la inauguració, a la qual també aniran la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, i el delegat especial de l’Estat al Consorci de la Zona Franca, Pere Navarro. L’alcaldessa també participarà en la resta d’actes previstos al llarg de la setmana.