No han faltat a la cita de cada 13 de desembre. Desenes de fidels s’han acostat aquest dilluns a la capella de Santa Llúcia, a la Catedral de Barcelona, per fer una ofrena a la patrona de les modistes i els oculistes. No s’hi han vist les cues d’anys anteriors (amb l’excepció del 2020 per la pandèmia), però sí un anar i venir constant de persones, sobretot modistes, que hi han encès un ciri “perquè Santa Llúcia ens conservi la vista”.

Per algunes escenes del seu martiri, Santa Llúcia és la santa que s’invoca per guarir tota mena de mals relacionats amb la vista. Per això, se la considera la patrona de les modistes però també dels oculistes i altres oficis que requereixen veure-hi bé. Darrerament s’hi han afegit també els escriptors, fotògrafs i informàtics.

La visita a la capella de Santa Llúcia (enguany recoberta amb una bastida) és un ritual de cada any que, en alguns casos, es fa en grup i s’aprofita el desplaçament al centre per veure altres propostes nadalenques, com pot ser la Fira de Santa Llúcia. També s’hi han apropat devots que demanen millorar la vista d’algun familiar. Pel volum de ciris que s’encenen als peus de Santa Llúcia, la capella acaba el dia més il·luminada que mai.