“Hem hagut d’estar callats molt de temps perquè ningú no ens creia. Benaiges era intocable”. Així resumeix Mar Bosch, exalumna de l’Escola Barcelona, el que va passar al centre quan Albert Benaiges n’era professor d’educació física. Bosch en va ser alumna entre els anys 1985 i 1988. Com ella, antics alumnes de l’escola estan vivint amb consternació la publicació d’una seixantena de testimonis que han denunciat, en un reportatge al diari ‘Ara’, haver patit abusos per part de Benaiges.

“Em va avergonyir i atemorir”

Bosch explica que l’exentrenador del Barça entrava freqüentment a les dutxes de les alumnes per veure com es dutxaven i que en el seu cas, com que sentia “molta vergonya”, sovint es mullava el cap per “fer veure que s’havia dutxat”. La Mar explica que un dia dels molts que hi va entrar —quan tenia 12 anys— l’home va preguntar a les seves companyes si s’havia dutxat i quan li van dir que no, la va fer despullar i la va posar sota la dutxa amb aigua freda aguantant-la pels cabells. “Estava terroritzada, va ser brutal”.

Una altra situació que recorda la Mar va ser a la classe d’educació física. Explica que van fer una cursa Cooper, en la qual havien de córrer durant 12 minuts seguits, i després els prenia el pols. “Als nois —explica la Mar— els prenia el pols al canell i a mi m’aixecava la samarreta i me’l prenia al pit“. Bosch explica que estava molt desenvolupada i que “passava molta vergonya”.

L’exalumna de l’Escola Barcelona assegura que aquests fets l’han portat a tenir problemes a l’hora de relacionar-se sexualment i ha hagut de fer teràpia.

S’haurien pogut evitar molts més danys

La Mar assegura que, en el seu moment, ella i algunes companyes més van queixar-se a l’aleshores directora del centre, Mari Carmen de Miguel. I que tot i que les va escoltar “no va fer res”. Està indignada perquè aquests dies ha sentit que aquesta dona diu que pràcticament no hi va haver queixes “i no és veritat”. Afegeix que “si s’haguessin posat límits, probablement s’haurien evitat molts més abusos”.

“Li agradava més una coca-cola que una dona”

Mar Bosch es mostra indignada perquè “avui dia les exmestres encara el defensen”. I apunta que “amb l’excusa que ha portat alumnes al Barça se li perdona tot”. Bosch explica que aquests dies circula entre els exalumnes un àudio suposadament d’una mestra en el qual “es posa en dubte el que es diu d’Albert Benaiges” i que “el considera una persona asexuada”.

L’exmestra autora de l’àudio afirma que “hi ha un abisme entre una broma i un assetjament” i creu que actualment hi ha una onada de puritanisme. Mar Bosch se sent alleugerida d’haver pogut explicar anys després el que va haver de viure.