vacuna verola mico Catalunya

Salut ja administra la vacuna de la verola del mico a Catalunya. De moment, han arribat vaccins per immunitzar contactes estrets de persones contagiades i també determinats col·lectius considerats de risc davant la verola del mico. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, considera que aquest nombre de vacunes “és insuficient” i ha demanat al Govern espanyol que faci “tota la pressió possible a Europa per poder-ne tenir més”.

A continuació trobaràs tot el que has de saber sobre la vacuna de la verola del mico a Catalunya: a qui s’adreça, quina vacuna s’administrarà, com demanar cita prèvia, quins són els efectes secundaris i els punts de vacunació.


Què vols saber sobre la vacuna del mico a Catalunya


A qui s’adreça la vacuna de la verola del mico?

La campanya de vacunació contra la verola del mico a Catalunya ha arrencat al mes de juliol. Les vacunes s’administraran de forma preventiva a determinats col·lectius de risc i a contactes estrets de persones contagiades. En tots dos casos, hauran de ser majors de 18 anys, no haver rebut anteriorment cap altre vaccí contra la verola i no haver passat la malaltia. Tenint en compte tots aquests criteris, els grups de població que rebran la vacuna contra la verola del mico són:

  • Persones que mantenen pràctiques sexuals d’alt risc. S’inclouen en aquest grup les persones que tenen múltiples parelles sexual, consum de drogues durant les relacions, i infeccions de transmissió sexual habituals; incloses dins de les profilaxis preexposició al VIH (PrEP) o infecció per VIH en seguiment de consultes hospitalàries.
  • Persones amb un gran risc ocupacional.
  • Contactes estrets de contagiats vulnerables: infants, dones embarassades i immunodeprimits.

Quina vacuna s’administrarà?

Actualment existeixen dues vacunes contra la verola del mico, tot i que de moment a Catalunya només ha arribat l’anomenat Imvanex. El vaccí, autoritzat per l’EMA, consta de dues dosis amb un interval de mínim 28 dies i es congela a baixes temperatures. Un cop descongelat, es por conservar entre 2 i 8 ºC durant vuit setmanes.

L’altra vacuna, Jynneos, de moment només l’ha autoritzat l’FDA, l’agència del medicament dels EUA. També consta de dues dosi amb un interval de 28 dies i una vegada descongelada es pot emmagatzemar 12 hores a una temperatura d’entre 2 i 8 ºC.

Ambdós vaccins són subcutanis i s’han de punxar preferiblement a la zona del deltoide. A diferència de les vacunes anteriors contra la verola, aquesta no deixa lesió al braç després d’injectar-se.

Com demanar cita per a la vacuna de la verola del mico

La vacuna contra la verola del mico s’administra amb cita i a persones considerades d’alt risc davant la malaltia. Fins ara eren els punts de vacunació i els sistemes de vigilància epidemiològica els que es posaven en contacte amb les persones que s’han de vacunar contra aquesta malaltia. Des d’aquest mes de setembre, ja es pot demanar cita per posar-se el vaccí a través del portal vacunaverola.gencat.cat

Punts de vacunació contra la verola del mico

A Barcelona, la vacunació contra la verola del mico va començar a tres punts de vacunació: l’Hospital Clínic, el BCN Checkpoint i la unitat de l’ITS Drassanes – Vall Hebron. L’última novetat és que Salut ha habilitat un nou punt de vacunació a la Fira de Barcelona. Estarà disponible cada dia de la setmana i s’hi podran vaccinar totes les persones que viuen a Catalunya i tenen un risc alt de contraure la malaltia.

El punt de vacunació de la Fira de Barcelona s’afegeix als 18 centres hospitalaris i els punts de referència de malalties de transmissió sexual on ja s’administra aquest vaccí.

Efectes secundaris de la vacuna contra la verola del mico

Entre els efectes secundaris de la vacuna de la verola del mico hi ha el mal de cap, nàusees, dolor muscular, cansament i reaccions al lloc de la injecció, com ara envermelliment, picor o enduriment. Salut també recorda que el vaccí no s’ha d’emprar en pacients al·lèrgics al principi actiu del vaccí.