vacuna ràbia gossos gats catalunya

(EFE/redacció) La Generalitat de Catalunya instaurarà la vacunació obligatòria contra la ràbia a animals de companyia susceptibles de contagiar-se i transmetre-la a humans, com gossos, gats i fures. Així ho ha avançat aquest dimecres la responsable de Prevenció en Salut Animal del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, Núria Ribas. La ràbia està causada per un virus que ataca el sistema nerviós central i causa una encefalitis altament letal.

Ara per ara, a Catalunya la vacunació d’animals de companyia susceptibles de sofrir i transmetre la ràbia no és obligatòria, ja que és un virus pràcticament inexistent, però la percepció de risc ha canviat amb l’arribada dels animals que acompanyen els refugiats procedents d’Ucraïna, on aquesta malaltia és endèmica.

Els veterinaris ja demanaven la vacuna de la ràbia

En aquest sentit, el Consell de Veterinaris i el Col·legi de Metges ja van llançar un manifest a favor d’instaurar la vacunació obligatòria contra la ràbia a tot Espanya, cosa que de fet ja s’aplica a la majoria de comunitats autònomes, excepte Galícia, Catalunya i Euskadi. En aquest context, la Generalitat de Catalunya ha decidit fer el pas i instaurarà la vacunació mitjançant un decret que està elaborant el Departament d’Acció Climàtica per a aquesta tardor, tal com ha anunciat Ribas.

Només un 12 % estan vacunats contra la ràbia

El risc és elevat tant per a les persones com per als animals que viuen als domicilis de Catalunya, on la gran majoria d’animals no estan vacunats contra la ràbia (la cobertura és només del 12 %).

Molts dels refugiats no porten documentació dels seus animals, de manera que, amb la col·laboració de 150 clíniques veterinàries, s’han analitzat uns 1.200 animals d’ucraïnesos i se n’han vacunat 612. No s’ha detectat cap animal amb la infecció activa.

El cas d’Ucraïna ens ha obert els ulls; que puguin venir animals d’un país amb ràbia declarada és un perill. Aquesta barrera de la vacunació obligatòria ens donaria una mica més de tranquil·litat ”
Ramon Cedó, vicepresident del Col·legi de Veterinaris