Un nou estudi sobre la verola del mico revela algunes complicacions entre pacients infectats que no s’havien reportat fins ara. Es tracta de lesions com la proctitis —inflamació del recobriment del recte—, úlceres a la zona de les amígdales o edemes de penis, que són inflamacions causades per l’acumulació anormal de líquids. La investigació s’ha fet a Barcelona i Madrid i l’ha publicada la revista britànica ‘The Lancet’.

Segons l’estudi, el 40 % dels malalts que van tenir aquestes complicacions van requerir tractament mèdic i en tres casos van haver d’ingressar a l’hospital. De les noves lesions que s’han detectat, la més predominant entre els pacients que van formar part de la investigació va ser la proctitis, seguida de les amigdalitis i l’edema de penis. A més, tots ells van manifestar haver sentit un malestar general previ o posterior a l’aparició de la granellada.

El contacte pell amb pell, la causa principal de transmissió

La investigació ha comptat amb 181 participants diagnosticats de la verola del mico en tres hospitals d’Espanya: l’Hospital Vall d’Hebron (Barcelona), l’Hospital Germans Trias i Pujol – Fundació Lluita contra les Infeccions (Badalona) i l’Hospital 12 d’Octubre (Madrid). Una de les troballes que l’estudi destaca com a important és l’alta càrrega viral en lesions orals i genitals, mentre que al tracte respiratori els valors eren molt baixos.

Per als investigadors, això evidencia que es tracta d’una malaltia que transmet majoritàriament pel contacte de pell amb pell i no per transmissió aèria. Tenint en compte que la infecció es pot presentar amb manifestacions atípiques, recomanen als metges ser proactius en la detecció de la verola del mico quan arribin pacients amb simptomatologia poc freqüent a la consulta, sobretot en les zones d’alta transmissió, com són Catalunya o Madrid.

Un 98 % dels pacients amb verola del mico són homes

Dels 181 pacients estudiats, la gran majoria eren homes. Concretament, 175 (98 %) eren homes i, d’aquests, segons l’estudi, 166 s’identificaven com a persones que tenen sexe amb homes. La mitjana d’edat dels participants és de 37 anys i la durada mitjana del període d’incubació de la verola del mico s’estableix en set dies.

Després dels primers casos de la malaltia registrats a Europa al maig del 2022, la verola del mico es manté activa a 27 països europeus amb més d’11.000 casos confirmats. Espanya és el país més afectat del continent i la xifra actual de diagnosticats és de 3.738, segons dades de finals de juliol. A Catalunya ja se n’han confirmat 1.558 casos.